FELE-ZADE SÜLEYMAN ÇAVUŞ TÜRBESİ – AFYONKARAHİSAR

Afyonkarahisar merkez ,Fakı Paşa Mahallesi Fakı Paşa Caddesi Ot pazarı Cami arka bahçe içinde andezit kesme taştan yapılmış dördül bir yükselti üzerinde dört köşedeki dört ayak üzerine oturtulmuş dört kemerli ve küçük tek kemerli ve tek Kubbelidir. Kubbe köşelerde üçgen bingilere (Pandandif) biner. Kemer ayaklar ve az çıkıntılı saçak kesme tüf taşındandır. Kemer kaburgaları az içerlekli; saçak ise basamaklı çıkmalı olarak yapılmıştır. Kemer alt uçlarında ahşap gergiler vardır. Kubbesi kurşun kaplamalı ve içten sıvalıdır.

Mezar, mermerden yapılma olup yumuşak- keskin hatlarla daralarak yükselen prizmal gövdelidir. Kapak taşı üzerinde üçgen çatı yapılmıştır. Sarıklı baş taşı kare kesitli olup dört yüzünde de yazı ile yazı üzerinde Türk üçgenli geçişleme vardır. Yazıda: La ilahe illallah Muhammedîn Resullullah Ah el Nest Küllun nefsin zaikatül mevt Allah-ul baki kalu innallah Ve inna ileyhi Turcaün el hamdüllillah Vahdehu ayeti yazılıdır. Ayak taşı iki parçalı olup bir bölümü kırıktır. Üzerindeki yazıda: Teveffel merhum el mebrur El muhtaç ila Rahmetullahi (Kırık) Cemaziyel ala sene 998 yazılıdır. Fele Çavuş un asıl adının Süleyman olduğu ve Vakfiyesinde felezade diye tanındığı belirtilmektedir. Edip Aliye göre, Felezade denmesi Çobanlar bucağına bağlı Feleli köyünden olmasından dolayıdır. S. Gönçer e göre de Fele Beyin oğludur. Süleyman Çavuş, camiyi yaptıran kişidir. Vakfiyesi vardır ve 998 tarihlidir.