BALLI BABA TÜRBESİ – BALIŞEYH – KIRIKKALE

İlçe adını Oğuz Kayı Beyi Ertuğrul Gazi’nin yakın arkadaşı Şeyh Edebali’nin diğer adı olan Balı – Şeyh’ten almıştır. Yerleşim tarihi 1230 – 1258 yılları arasındadır. İlçede 13. yy Selçuklu dönemine ait caminin bulunması bu tarihi doğrulamaktadır.

İlçe, kuzeyde Sulakyurt İlçesiyle 24 km, güneyde Keskin İlçesiyle 12 km, doğuda Delice İlçesiyle 35 km. ve batıda Kırıkkale Merkez İlçesiyle 47 km. mülki sınırları ile çevrilmiş olup, toplam 136 km. mülki sınırlara ve 615 km2 yüzölçümüne sahiptir.

Balışeyh Kaymakamı Mücahit Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin sembolü olan Anadolu Selçuklularına ait Ballı Baba Cami’sinin yanında yer alan Ballı Baba Türbesi’nin restorasyon çalışmalarına başladıklarını söyledi.
    Selçuklu mimarisi örnek alınarak çok güzel bir proje hazırlattıklarını belirten Öztürk, “Camimiz, Anadolu Selçuklu Devleti zamanında 1121 yılında yapıldığı tahmin ediliyor. Türbe de o dönemlere ait. İnanç turizmi açısında çok önemli bizim için. Vatandaşlarımızın gelip görmesi için yenileme çalışmaları yürütüyoruz. Türbenin yeni halinde sekizgen Selçuklu yıldızı ve Selçuklu mimarisi örnek aldık. İhalesi kaymakamlığımız tarafından yapılmış ve yapım çalışmalarına başlanmıştır.” diye konuştu.
KAYNAK: HABERLER.COM