POMAK ETHEM BEYİN EVİ – GAZİEMİR

Gaziemir tren istasyonunun biraz üzerindeki bu ev 1930 yılında Pomak Ethem Bey tarafından yaptırılmış, daha sonraları Cihan Pehlivanı Çolak Molla varisi Ahmet Bey (Kâhyaoğlu) ailesine geçmiştir.

Yine bu bölgeye yakın tren istasyonunun karşısındaki ev ( o da yıkılmış )

Betontaş Direk Fabrikası içindeki kuyu ile Taşkın Sitesi yanındaki dolaplı kuyular da buraların 1922 yılı sonrası sahibinin Ethem Bey olduğu eski Seydiköy’lü yaşlılar tarafından anlatılırdı.

1912 göçleriyle gelen Pomakların başında Ethem Bey vardır. Bu kişi o yıllarda Mustafa Kemal Atatürk ile çok sıkı bağları olan bir kişidir. Pomakların ilk yerleştirildiği Karaman ilinde yaşanan olumsuzluklardan dolayı huzursuzdurlar. Mustafa Kemal Ethem Beye haber göndererek hemşehrilerini alarak Bursa veya İzmir’e yerleştirmelerini ister. Bu konuda Fahrettin Altay’ı da görevlendirmiştir. Neticede Ethem Bey’in elindeki Atatürk tarafından yazılan mektupla İzmir Valisi yardımlarıyla Filibe -Tımraşlılar Seydiköy’e yerleştirildi.

Ethem Bey ‘de Seydiköy’de yaptırdığı bu evde yaşıyor ve tüm Pomaklarla ilgileniyor, onların sıkıntılarını gideriyordu.

Daha sonraları evin mülkiyeti Giritlilere ( Prof. Dr. Orhan Yurtseven (Topuz Orhan)’a daha sonrada Sert Ailesinin mülkiyetine geçmiştir.

KAYNAK: ERCAN ÇOKBANKİR