SEYDİKÖY TÜMÜLÜSÜ – GAZİEMİR – İZMİR

Seydiköy (Gaziemir) sınırları içinde birçok Tümülüs’e rastlanır. Bunlar antik çağlarda kullanılan “yığma mezar”lardır. Yıllar önce birçoğu talan edilmiştir. Arkeoloji de bu mezarların olduğu yerlere Nekropol alanı denir. Genellikle önemli yerleşimlere yakın yerlerde bu mezarlıklar bulunur. Serbest Bölge içinde geçmişte pek çok Tümülüs harap olmuştur. Yine serbest bölge içinde eski yıllarda Denizmen Ailesi zeytinliğinde bulunan Tümülüs de 1965 yılında defineciler tarafından talan edildi. Detaylı bilgileri İzmir arkeoloji Müzesinde bulunan bu Tümülüs’ü İzmir arkeoloji Müzesi asistanları Helenistik Çağa tarihlemişlerdir.

Eski yıllarda KİLLİK olarak anılan bölgede günümüzde OPTİMUM İş merkezi alanı içinde de eski çağlarda ait bir Tümülüs vardı. 2009 yılı başlarında OPTİMUM AVM ‘nin inşaat sıralarındaki kazı çalışmalarında bir Tümülüs’e rastlanır. Bu Tümülüs’ten çıkan eserleri ve mezar odası aslına uygun bir şekilde her şeyi yerli-yerinde teşhir edilmek koşuluyla AVM inşaatına izin verilir. Günümüzde OPTİMUM AVM ‘nin Metro İstasyonu yönünde görebileceğiniz Tümülüs aslına uygun bir şekilde yapılarak halkın ziyaretine açılmıştır.

(Tümülüs) olarak da adlandırılan yapıda bir mezar kapısı vardır.  Kesme taşlar ile örülerek inşa edilen kare planlı mezar odasının üzerine taş ve toprak yığılarak bir tepecik elde edilmesi ile oluşturulmuştur.

Anıt, mezar mimarisinin gelişim süreci içerisinde mezar odasının gösterdiği özelliklere göre M.Ö 6. Yüzyıla yani günümüzden yaklaşık olarak 2500 yıl öncesine tarihlenmektedir.

Bu mezar anıtı Batı Anadolu’daki benzerleri arasında değerlendirildiğinde türünün küçük ve mütevazı bir örneğidir. Bu bölgedeki dağınık durumda bulunan mimari öğelerin bir araya toplanıp anıtın rekonstrüksiyonu yani tekrar ayağa kaldırılması 2011 yılında Rönesans Holding tarafından sağlanmıştır.

KAYNAK: ERCAN ÇOKBANKİR / ESER TANITIM LEVHASI