OSMAN HAMDİ BEY KONAĞI – TURGUT KASABASI – YATAĞAN – MUĞLA

Lagina Kutsal Alan’da yapılan kazıları başlatan kişi Osman Hamdi Bey’dir. Kazılar 1891 – 1893 yılları arasında gerçekleşmiş. Osman Hamdi Bey’in bu yıllarda Turgut beldesinde kaldığı ev ziyarete açıktır. Muğla’da önemli kişilerin evleri bu evde yapıldığı gibi restore edilerek halkın ziyaretine açılıyor.

Müzenin alt katın tamamı Osman Hamdi Bey’in tablolarının replikasyonlarından oluşan bir sergi alanı. Silah Tüccarı, Leylak Toplayan Kız, Hahve Ocağı, Kaplumbağa Terbiyecisi gibi birçok önemli tablonun kopyasını görüyoruz. Üst katta ise ev sahibinin odaları olduğu gibi sergileniyor, daha çok etnografya müzesi havasında. Duvar saatleri, dikiş makineleri, masalar, dolaplar, radyolar gibi eskiden kullanılan birçok eşyayı burada görebilirsiniz. Osman Hamdi Bey’in Lagina Hekate Kutsal Alanı’nda yaptığı kazı çalışmaları sırasında çekilmiş fotoğrafları da bulunuyor.

Lagina’dan anayola çıktıktan sonra sağa doğru devam ettiğinizde yol üzerinde Osman Hamdi Bey Evi yazılı, sola doğru işaret eden kahverengi bir tabela görürsünüz. Okun istikametine gittiğinizde genişçe bir meydana gelirsiniz, ardından karşınızda Osman Hamdi Bey Konağı belirir.

Türkiye’nin ilk müzecisi olan Arkeolog ve Ressam Osman Hamdi Bey’in Muğla’nın Yatağan İlçesi’ne bağlı Turgut Mahallesinde bir süre kaldığı evin restorasyonu tamamlanarak ziyarete açılmıştır.

Muğla’da, yakın geçmişe ait önemli olayların geçtiği ya da önemli kişilerin yaşadığı mekânlar restore edilerek kültür turizminin hizmetine sunuluyor.

Lagina antik kentindeki kazıları başlatan Osman Hamdi Bey’in 1891-1893’de iki yıl kaldığı Turgut Mahallesindeki evde, yakın bir tarihte 5 trilyon liraya satılan ünlü eseri “Kaplumbağa Terbiyecisi” tablosunu yapmaya başladığı biliniyor.

Muğla Valiliğimiz, Turgut Mahallesinde yer alan ve restorasyonu tamamlanan Osman Hamdi Bey Evi’nin müze olarak açılması ile yörede sosyal ve ekonomik olarak ciddi bir canlanma yaratmıştır.

KAYNAK: YATAĞAN BELEDİYESİ