KESKİNOĞLU KLASİK ARAÇ MÜZESİ – AKHİSAR – MANİSA

MANİSA AKHİSAR – KESKİNOĞLU KLASİK ARAÇ MÜZESİ ‘KLASİK OTOMOBİLLERLE GEÇMİŞE YOLCULUK’

Manisa Akhisar’da bulunan Keskinoğlu tarafından kurulmuş olan otomobil müzesidir. Fevzi Keskinoğlu tarafından oluşturulan müzede 1960 model Cadillac’tan, 1939 model Chevrolet’ye 250 parça araç bulunuyor.

Çocuk denecek yaşlardan itibaren otomobil kullanmaya sevdalanan Fevzi Keskinoğlu’nun ciddi bir klasik otomobil koleksiyonu var. Üstelik 1960 model Cadillac’tan, 1939 model Chevrolet’e… Müzede yok yok…

Keskinoğlu, klasik araçlara olan ilgisinin nedenini de şöyle açıklıyor: “Ben klasik otomobillerle eskiye olan özlemimi gideriyorum. Kullanırken eski günlerim aklıma geliyor, bir anlamda geçmişe yolculuk yapıyorum.” Keskinoğlu ailesi olarak geleneklerimize oldukça bağlıyız. Bu otomobillerin birçoğu hem ticari hem özel hayatımızda yeri olan araçlar. Eskiyi yaşamak ve yaşatmak, çocuklarımıza torunlarımıza geçmişleriyle ilgili bir şeyler bırakmak istiyoruz. Ben klasik otomobillerle eskiye olan özlemimi gideriyorum. Kullanırken eski günlerim aklıma geliyor. Ayrıca bu koleksiyonda Fevzi Keskinoğlu’nun düğün arabası da yer alıyor. 1964 model beyaz Chevrolet Impala koleksiyonun en özel otomobillerinden.

Aslında bu koleksiyon fikri ilginç bir tesadüfle başlamış.
   Keskinoğlu’nun kurucusu İsmail Keskinoğlu’nun ilk otomobili olan 1950 model Renault, büyük oğlu Fevzi Keskinoğlu tarafından tesadüfen bulunup satın alınmış. İşte ne olduysa o gün olmuş. Ailede herkes arabaya meraklı… Keskinoğlu, bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak görmüş. Hemen bir ekip kurulmuş; Türkiye genelinde araştırmalara başlanmış.
   Akhisar, Bursa ve İzmir’in en usta tamircileri kadroya alınmış. Ve bir tamir atölyesi kurulmuş. 13 kişilik ekip hurda haldeki bu eski arabaları orijinal parçalarıyla adeta yeniden yaratıyor.
   Müzede sergilenen arabaların ilk günkü halinden hiç farkı yok.
Her biri için fabrikalarıyla yazışmalar yapılıyor. Orijinal renkleri, parçaları tek tek tespit ediliyor, toplanıyor ve bir araya getiriliyor.

İçlerinde öyle arabalar var ki, tarih açısından da çok önemli.
Örneğin İsmet İnönü’nün İzmir’de kullandığı araç müzede sergileniyor.
   Başta Amerikan otomobil devi Chevrolet’nin 1948 yılından başlayıp, 1970 yılına kadar olan tüm modelleri var. 1929 yılına ait ve tarihin en eski otomobillerinden biri olan Ford da bu müzede… Toplam 250 araba var.

Ayrıca çeşitli markalarda traktörler, bisiklet ve motorsikletler, çalışır vaziyette bir Patoz, minibüsler ve bir adet otobüs, hepsi de aslına uygun olarak tamir edilmiş, çalışır ve kullanılır vaziyette.. Müzedeki sayı da gittikçe artıyor.