NAZAR KÖY – KEMALPAŞA / İZMİR

Nazara inanır mısınız?

Toplumca nazara inanıyoruz. Bir yere takılıp düştün mü? Nazar var. Evine gelen misafirin ardından evde bir bardak mı kırıldı? Nedeni çok basit, “göz değdi”. Hasta mı oldun? Kesin sende nazar var deriz. Bu düşüncelere sahip birçok kişi yok mu etrafımızda?

Kendimize nazara karşı bir kalkan oluşturmanın da çeşitli yolları var: Gerek kendini motive etmek, gerek kurşun döktürmek, gerek nur yüzlü ninelere okutup üfletmek, gerekse de nazar boncuğu takmak biz Türklerin bulduğu formüllerden… Bunlar yapıldığında psikolojik olarak güçleniyor ve kendimizi “korunmuş” hissediyoruz.

Nazara, kem göze “nazar boncuğu”

Nazar boncuğu güzel bir icat, hem kem gözlerden koruyor, hem de turistik bir obje olarak pazarlanıyor.

Nazarköy İzmir’in Kemalpaşa ilçesine bağlı, 1940’lardan bu yana cam boncuk işçiliği ile geçimini sağlayan bir köy. Eski adı Kurudere iken 2007 yılında o zamanki Kemalpaşa kaymakamı Niyazi Ergut önderliğinde köyün adı Nazarköy olarak değiştirilmiş ve turizm faaliyetlerine hız verilmiş.

Boncuk atölyeleri can çekişirken turizm imdatlarına yetişmiş. Kalan 4-5 atölyede ustalar 1200 derece ateşin karşısında devamlı katarakt oluşan gözlerine rağmen, Çin malı plastik boncuklara inat, yazın 55 derecelere ulaşan ortam sıcaklığında boncuk üretmeye devam ediyorlar.

Hanımlar da boş durmuyor, üretilen boncuklardan takılar yapıp satmakla görevliler.

Köyde şirin bir çarşı oluşturulmuş, her hafta sonu ziyaretçi seli yaşanıyor.

Her yıl mayıs ayının başında köyde boncuk festivali düzenleniyormuş.

Kafeler ve gözlemeciler de var

Boncuk üretimi zor bir iş, çalışma şartları çok ağır. O yüzden kendini farklı konumlandırmayı ve turizmde yerini almayı başarmış bu köye destek olmamız gerekir. Ben gittim, gördüm. Şimdi sıra sizde 🙂 Gidin ve bu köyü yerinde görün, arkadaşlarınıza anlatın, onlar da gitsinler.

Yürüyüş severler için Kurudere Kanyonu’nda doğa yürüyüşleri yapılıyormuş, bilginize.

Nazarköy Hakkında

İzmir’in Kemalpaşa-Torbalı Yolu üzerinde kurulmuş olan Nazarköy, doğal, tarihsel ve kültürel zenginlikler açısından önemli yörelerimizden biridir. Köyün gelir kaynaklarından birisi hatta belki de en önemlisi tüm çevre tarafından bilinmekte olan “nazar (göz) boncuğu” imalatıdır. 1940’larda başlayan ve köy halkı arasında gittikçe yaygınlaşan nazar boncuğu zanaatı köy ekonomisine önemli gelir sağlamasının yanında,  köyde iç turizmi canlandırmış, sosyal hayatın gelişmesine katkıda bulunma potansiyeline sahiptir. Ancak son yıllarda yok olmaya yüz tutmuş bu potansiyelin tekrar hatırlanması ve desteklenmesi gerekmektedir. Projenin ana hedeflerinden birisi de budur. Bu kapsamda projemiz gençlere sosyal girişimcilik ve sosyal sorumluluk duygularını aşılarken bir yerel girişim olarak Nazarköy için de artı değer yaratma amacını taşımaktadır.

Tarihçesi, Kuruluşu ve Konumu

150 yıl kadar önce Anadolu’da göçebe hayatı yaşayan “Yörük”lerden kabul edilen, yaz mevsiminde Bozdağ yaylalarında, kışın ise Torbalı ilçesi civarında konaklayan Celal oğlu Mahmut ile Kardeşi Topal İsa namıyla tanınan İsa Yörükoğlu tarafından kurulmuştur.

Kemalpaşa-Torbalı karayolunun 5. Km’sinde yolun batı tarafında, yoldan 1 km kadar içeride Nif dağının yamacında engebeli bir arazide kurulmuştur. Karayolundan köye kiraz, ceviz, zeytin ve nar ağaçlarının arasından geçilir. Yeşilin, doğanın insanları kucakladığı bir köydür Nazarköy.

Köyün el sanatı “nazar(göz) boncuğu” atölyeleri özellikle yerli turistlerin ilgisini çekmekte, doğa sporları dernekleri tarafından köyde bulunan kanyona hafta sonları yürüyüşler düzenlenmektedir. Köy piknik alanları ve dinlenme tesisleri açısından zengindir.

Nazarköy’ de yaklaşık 1940’lardan bu yana Nazar Boncuğu Ocakları’nda cam süs eşyalarının yapıldığı ve bu geleneğin hala sürdüğü bilinmektedir. Köylülerin bu mesleği Arap Selim lakabıyla tanınan Selim ustadan öğrendikleri ifade edilmektedir. Mesleği köy halkının birbirlerinden öğrenmesiyle 2000li yıllara kadar köyde yaşayan tüm ahalinin emek verdiği Nazarboncuğu üretimi başlamıştır. Nüfusu yaklaşık 350 kişi olan köyde bulunan 12 adet ocak ve atölyelerin sayısı son yıllarda sayıları oldukça artan Çin malı eşyalarının yerli pazara girmesi karşısında altı (6)’ya düşmüştür.  Atölye sahipleri çok zor koşullarda çalışmalarına rağmen bu ata mesleğini ve kültürü yaşatmak için yoğun çaba göstermektedir.

Ulaşım İzmir- Ankara Asfaltı üzerinden Kemalpaşa’ya, Kemalpaşa içerisinden geçerek Torbalı yolu 5. Km üzerinden sağlanmaktadır. Bunun yanında İzmir’den Kemalpaşa dolmuşları veya Belediye otobüsleri ile Kemalpaşa’ya, oradan da Kemalpaşa-Nazarköy dolmuşu ile saat başı Nazarköy’e ulaşılabilir.