HIDIRLIK KULESİ – ANTALYA

Kaleiçi surlarının güneyinde en uç noktada bulunur. Karaalioğlu Parkının deniz tarafında doğusunda kalır. Parktan kolayca kuleye ulaşabilirsiniz. Atatürk Caddesinden ise Hadrianus Kapısından geçtikten sonra dümdüz hiç bir yere sapmadan Hesapçı Sokak boyunca denize doğru yürüyerek Hıdırlık Kulesine ulaşabilirsiniz.

Hıdırlık kulesinin yüksekliği 14 metre olup alt kısmı kare, üst kısmı ise silindir şeklinde inşaa edilmiştir. Yapının işaret amaçlı ateş yakılarak hem iletişim için hem de savunma amaçlı kullanıldığı sanılmaktadır. Diğer bir görüşe göre de deniz feneri ve yaklaşan gemilerin takip edildiği gözetleme kulesi olarak kullanıldığıdır. Antik çağdan kalma bir yapı olan kulenin MS 2. Yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Hıdırlık Kulesinin alt katında bir oda bulunmaktadır.

Hıdırlık KulesiAntalya surlar üzerinde 2. yüzyılda yapılan silindir biçiminde bir kuledir. 2. yüzyılda yapılan kule, surların güneybatı köşesinde Karaalioğlu Parkı‘nda yer almaktadır. 14 m yüksekliğinde, alt kısmı kare ve üstü silindir biçimindedir. Roma imparatoru Hadriyanus’ un yaptırdığı düşünülmektedir.

Alt katta küçük bir oda bulunmakta, üst katta ise oldukça kalın bir duvar kitlesinin çevresinde bir gezi alanı yer almaktadır. Buradan bir merdivenle, bir dehliz içinden üst kata çıkılmaktadır. Kule bir deniz feneri ve körfeze gelen gemileri gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır. Alt kattaki oda duvarlarında yüzyıllarca su sızmalarından dolayı kaybolmaya yüz tutmuş fresk kalıntıları nedeniyle, bazı kaynaklarca bir kahraman mezarı olarak gösterilmektedir.

Antalya Kaleiçi bölgesinde deniz kenarında bulunan Hıdırlık Kulesi M.S. 1. yy.da inşa edilmiştir. Günümüzdeki adını Türk Geleneklerinde halen kutlanan Hıdrellez şenliklerinin kuleye yakın olan yeşil alanda yapılması nedeniyle aldığı düşünülmektedir. Anıtsal bir mezar olarak inşa edilen Hıdırlık Kulesi zamanla Bizans döneminde kent nüfusunun artması sonucu sur duvarları genişletilmiş ve kenti koruma amaçlı olarak savunma yapısı olarak kullanılmıştır. Üst katı mancınık alanı ve okçu birliklerinin konuşlanması için ayrılmış olan Hıdırlık Kulesi 19. yüzyıla kadar bu görevini sürdürmüştür. 1950 yıllarında Antalya Belediyesi tarafından malzeme deposu olarak kullanılmış ve günümüzde ziyarete sadece bazı etkinliklerde açılır hale getirilmiştir.

Ayrıca bazı kaynaklarda Kulenin aslında bir Etrüst mezarı olduğu söylenmektedir. Alt kısım mezar odası olarak inşa edilmiş ve roma döneminde üst bölümü savunma amacıyla farklı zamanda inşa edilmiş olduğu söylenmektedir.

Yazın en çok tercih edilen kenti olan Antalya’da akşam saatlerinde Kaleiçi mevkiinin canlılığına tarihi bir doku katan Hıdırlık Kulesi harika bir ışıklandırma ile muhteşem bir ambiyans oluşturuyor. Etrafında bulunan oturma alanları ve restoranlarda kuleye karşı birşeyler yiyip içebilirsiniz.

Kaynakça : Antalya Büyükşehir Belediyesi