İNECİK KÖYÜ – KARABURUN / İZMİR

İnecik köyü, İzmir’in Karaburun ilçesine bağlı bir köydür. Karaburun’a 13 km., İzmir’e 87 km. uzaklıkta olan bir köydür. Tarihi 1500’lü yıllara uzanır. Köyün yerleşimi ise, köyün tarihi camisinin olduğu meydana bağlı olan sokaklara uygun olarak geçmişte düzenlenmiştir. İnecik, Kösedere ve Eğlenhoca Köyü ile bir sac ayağı oluşturur. Geçmişte bu bölgedeki en kalabalık köy olduğu halde 1970’lerde ülke çapında köyden kente artan göç, İnecik Köyü’nü de etkilemiştir. Köyde devamlı yaşayan nüfusun giderek azalması ile bu üç köy içine en az nüfusa sahip köy konumuna gerilemiştir.
Doğal ve mimari dokusunu korumaya çalışan köylerden biridir. Kuzeyindeki Değirmentepe çam ağaçları ile kaplıdır. Tepenin doğusundaki Ayvaz boğazından Uzunada ve iç körfez gözükür. Tepenin batısında ise Ege denizi uzanır. Kaynarpınar’a bağlı olan Dombarcık ve Elemeci koylarında temiz denize girilebilir. Geçim kaynağı tarıma ve balıkçılığa dayanır. Köyde olan bağlardan üretilen üzümler, sofralık üzüm ve pekmez yapımında değerlendirilir. Zeytin ve yemiş üretimi de önemli geçim kaynağıdır. Özellikle bölgede üretilen Bardacık cinsi incirler çok ünlüdür. Balıkçılık ise özellikle Kaynarpınar limanı sayesinde köyde önemini korumaktadır. İnecik’e ve Kaynarpınar’a yönelik olarak artan yazlık gelişler, bölgede doğal dokuyu zedeleyen yazlıkların ve sitelerin inşaa edilmesine neden olmaktadır.
Köy’ün iskelesi olan Kaynarpınar daha çok bilinir. Yazlıkçı nüfusu ile yazın nüfus artar. 2007 yılında ilk kez İnecik Kültür ve Görsel Sanatlar Günleri adı altında fotoğraf, resim sergileri, saydam gösterileri ve klasik müzik dinletilerini içeren etkinlikler düzenlendi. Kaynarpınar’da ise köydeki bayanların yaptıkları çeşitli el işleri ile yöresel örnekler sergilenmiştir.
İnecik mutfağı hayli çeşitlidir ve yörede bu yemek çeşitleri ünlüdür. Masır böreği, Çullama, Zıngata, Bazına, Cizlembe, Kabak çiçeği dolması, Çiğ sarma, Etli Sıra, Pirinçli mantar böreği, Öküz köftesi, Peynirli pide, Katmer, Puf böreği, Körmen köftesi, Fırın böreği bu çeşitlerden bazılarıdır. Peynir çeşitlerinden Kupanisti, tatlılardan Sündürme, Damat tatlısı, Oklavadan sıyırma ve Ev baklavası sayılabilir. Bu yemek çeşitleri bölgede bulunan üç köyün ortak yemek kültürüne ait olan yiyeceklerdir.
Hurma Zeytin yörenin özgün bir ürünüdür. Ekolojik şartlarda dalında tatlılaşan bir sofralık zeytin türüdür. Bazı kaynaklara göre dünyada sadece Karaburun Yarımadası’nda yetişmektedir. Ancak Türkiye’de sadece Karaburun’da yetişen ve dalında olgunlaşan zeytin türüdür. Lezzeti tüm zeytin çeşitlerinden farklıdır. Dış görünümü hurmaya benzediği için hurma zeytini adıyla anılır.