HANİFİ TANBAY EVİ – YEŞİLYURT- MALATYA

Hıroğlu Mahallesinde bulunan ev taş temel üzerine, kerpiç duvar örgülü, iki katlı, beşik çatılı, sac çatı örtülüdür. İkinci kat üzeri orta bölümde sekizgen forumlu cihannüma bulunur. Cadde cephesinde üç adet şahniş mevcut olup ortadaki şahniş üç köşeli forumludur.

Sokağa bakan tarafın ikinci kat orta bölümünde bir şahniş daha bulunmaktadır. Evin iç bölümleri birçok fonksiyon değişikliğine uğramıştır. Ancak dış cephesi ve cihannümalı oluşu sokak dokusunda evi ön plana çıkarmıştır. Mimarisi ile tarihi sokak dokusuna katkısı bulunmaktadır.

Binanın caddeye bakan tarafında alt katta dükkânlar yer alır. Eve giriş çıkmaz sokak içindendir. Adıyaman Caddesinde bulunan 12 adet “Geleneksel Yeşilyurt Evleri”nden sadece bu ev cihannümalıdır. Ancak daha önce ikamet, askerlik şubesi olarak kullanım görmesi dolayısıyla iç mekânlarda değişiklikler yapılmıştır.

“Sokak Sağlıklaştırması Projesi” kapsamında restore edilmiştir.

KAYNAK: MALATYA KÜLTÜR VARLIKLARI ENVANTERİ