GARANTİ BANKASI ( ESKİ OSMANLI BANKASI ) BİNASI – KONAK – İZMİR

Garanti Bankası ( Eski Osmanlı Bankası) Binası Osmanlı bankasının İzmir şube binası olarak yapılan bina, Fevzi Paşa bulvarı girişinde sol köşede bulunmaktadır. 1926 yılında MİMAR M. MONGERİ tarafından yapılan bina; 1. Milli Mimari akımının örneklerindendir. Özgün bir mimarisi olan eser, İzmir’de erken Cumhuriyet dönemi binalarının önde gelenlerindendir.
Camlı tavanlı banka holü, cephe süslemeleri ve üstü kapalı bir teras olarak projelendirilmiş olan en üst katı ile yapı, aynı mimara ait olan ve Ankara’da bulunan Osmanlı Bankası’nın bir benzeridir. Teras katı, sonraki yıllarda, yapının mimari karakterine yabancı kalan doğramalar ile kapatılmış, özgün projede banka ile birlikte tasarlanmış olan komşu parseldeki iş hanı ise sonradan yıkılarak yerine bir şube binası inşa edilmiştir. Banka kapısı da son yıllarda yıkılarak değiştirilmiştir.