KALE MECDÜDDİN SARNICI – ALANYA – ANTALYA

Alanya Kalesi alanında doğal su kaynağı olmadığı için su ihtiyacı yağmur suyunu toplayan sarnıçlar vasıtasıyla karşılanıyordu. Bugün de görülebildiği gibi her geleneksel evin kendisine ait bir sarnıcı bulunmaktaydı. Bunun yanı sıra alanda bulunan büyük sarnıçlar da genel bir su tedariki sağlamaktaydı. İçkale barındırdığı büyük sarnıçları nedeniyle Sarnıç Kalesi olarak da adlandırılmaktadır. Sarnıçların çoğu 13.yy yapısıdır.
Hisariçi mahallesinde bulunan Mecdüddin Sarnıcı 13.yy Selçuklu yapısıdır. Dikdörtgen planlı beşik tonozlu yapı dıştan yükseltilmiş moloztaş duvarlarla sınırlandırılmıştır. İçte horasan harçlı tuğla duvarlı olup yüzeyi sıvalıdır. Batı tarafında yükseltilmiş duvarlı küçük bir bölüm, sarnıç planına U şeklini vermektedir. Üst kısımda toplam 3 adet su çekme bacası ve 1 adet su sızdırma deliği bulunmaktadır.
Kaynak: Alanya Belediyesi