Kaleler

EHMEDEK KALESİ – ALANYA – ANTALYA

Alanya Kalesi’nin kuzeyinde bulunan yapı, kara tarafından saldırıları önlemek için inşa edilmiştir. Kale’nin kuzey yamacında Bizans döneminden kalan küçük kalenin yerine Selçuklu döneminde “orta kale” olarak yeniden inşa edilmiştir. Giriş kapısındaki kitabeden 1227 yılında yapıldığı anlaşılmaktadır. Adını, Selçuklu döneminin inşaat ustası “Ehmedek”ten aldığı sanılmaktadır.
I. Alaaddin Keykubat tarafından Kızıl Kule’den bir sene sonra Helenistik dönem kalıntılarının üzerinde inşa ettirilen yapıda diğer duvarlara göre daha iri taşlar kullanılmıştır. Batıdaki kulenin dış yüzünde çerçeve içinde bir kitabe yer almaktadır. Kalenin asıl girişi, doğu yüzündedir.
Kalenin batı tarafındaki dış kapısının bulunduğu duvarların alt bölümlerinde Helenistik dönem taş örgüsü görülebilir. Kanuni zamanında meydana gelen depremde Ehmedek büyük tahribata uğramıştır.
Üçer kuleli iki bölümünden oluşan orta kale, kara saldırılarına karşı stratejik bir yerde ve aynı zamanda sultanın sarayının bulunduğu iç kaleyi de koruyacak konumdadır. Kulelerin günümüze kadar gelen duvarları Bizans döneminde kayalardan yontularak yapılmıştır. Orta kalenin içindeki üç sarnıç günümüzde de kullanılmaktadır. Kale duvarlarında Selçuklu döneminden kalma gemi resimleri vardır.
KAYNAK: Alanya Belediyesi