ESKİ BERGAMA LİSES – BERGAMA / İZMİR

Bergama’nın Ertuğrul Mah. Cumhuriyet Caddesi No:1 de bulunan bina 19.yy sonlarında yapılmıştır. Yapı kuzeydoğu, güneybatı doğrultusunda bir plan göstermekte olup, güney ve kuzey cepheler kolları kısa (U) planı şeklinde belirlenmiştir. Zemin kat hariç iki katlı yapıdır. Bina, Reji İdaresi tarafından 19. yy sonunda Osmanlı mimari geleneklerine göre inşa edilmiştir. Bergama’nın en dikkat çekici binalarından biridir. Yapıda Düzgün kesme taş ve mermer malzeme birlikte kullanılmıştır. Kapı ve pencere kenarlarında sütun ve sütun başlıkları yer alır. Bugün Bergama Öğretmen Lisesi olarak kullanılmaktadır. 1979 yılında bilhassa dışta pencerelerde aslına uygun olarak onarım yapılmıştır. Yol genişletilme çalışması sırasında bahçe duvarı içeriye çekilmiş ve yapının güneybatısındaki çeşme de bu duvarla birlikte yıkılmıştır. Yakın zamanda binanın ihtiyaca cevap vermemesi nedeniyle bahçe içerisine iki tane betonarme bina inşa edilmiştir. Cephe güneybatıya bakmaktadır. Giriş, cephenin ortasında üç yönlü bir merdivenle çıkılan ve cepheye hakim durumda iki adet postamentli ve kaideli yuvarlak sütunun sınırlandırdığı çift kanatlı bir kapı iledir. Kapısı kompozit başlıklıdır.