DRAMALILAR KÖŞKÜ – BORNOVA / İZMİR

Bornova Erzene Mahallesi 2, ve 3, sokak üzerinde bulunan DRAMALILAR KÖŞKÜ nün inşa tarihi tam olarak bilinmemekle beraber 18. Yüzyıl sonu , 19, yüzyıl başında yapıldığı tahmin edilmektedir. Köşkün ana binası ve müştemilat bölümüne geç dönemlerde plansal değişiklikler ve mekânsal eklemeler yapılmış, bu yapı kompleksi hep konut olarak kullanılmıştır.
Hamam yapısı uzun yıllar köşk sakinlerince kullanıldıktan sonra halka açık işletilmiştir. Ön avlu geç dönemde otopark olarak kullanılmıştır. Yapı kompleksinin içinde ana bina olan köşk binası , mutfak ve hamam yapıları, giriş binası (selamlık)müştemilat ve ahır bulunmaktadır. Köşkün güneybatı cephesi ön avluya, kuzeydoğu cephesi arka avluya bakmaktadır.
DRAMALI AİLESİ : 1924 yılında yapılan mübadele ile Yunanistan ın DRAMA kentinden önce İstanbul a oradan da İzmir BORNOVA ya gelmiştir. Devletin mübadillere göç ettikleri ülkede bırakmış oldukları mallara eşdeğer nitelikte mal verilmesi hakkındaki protokole göre bu köşke yerleşmişlerdir.
Aile o dönemlerde geçimini tütüncülükle sürdürmektedir.