SAGALASSOS ANTİK KENTİ TİYATRO – AĞLASUN / BURDUR

Antoninler Çeşmesi’nden uzakta, şehrin yüksek bir noktasında yer alan tiyatro, manzarasıyla da dikkat çekiyor. Sagalassos Antik Tiyatrosu aynı zamanda “dünyanın en yüksek rakımlı antik tiyatrosu” ünvanına da sahip.

Yapımına MS. 120 yılında başlandığı düşünülen tiyatro, her sene Pisidya’da yapılan kutlamalar için yapılmış.

Sagalassos’un 9000 kişi kapasiteli tiyatrosu, 1600 m yükseklikte, neredeyse insanı ürkütecek denli haşmetli bir manzaraya sahip bir mekândır. Belki de bu kadar yükseğe kurulmuş tek Roma tiyatrosu olan yapının hâkim olduğu manzara gerçekten nefes kesici. Burada, manzarasıyla bu denli güçlü duygular uyandıran bir tiyatroda gerçekleşen antik performanslar ve o performansların ritüelistik tonuyla ilgili hayallere dalmamak gerçekten imkânsız. Doruklardaki şehir Sagalassos’un tiyatrosu, sunduğu manzarası ve hissettirdikleriyle antik kenti ziyaret etmek için tek başına bile yeterli bir sebep.

Bugün tiyatronun büyük bir bölümü ayakta olsa da oturma bölümleri de sahne bölümü de yıkık halde. Bu sebeple tiyatroya girişi bulmak için kayaların üzerinden geçmek gerekiyor. Tiyatroda bulunan gladyatör ve hayvan kabartmaları sebebiyle burada gladyatör ve hayvan dövüşlerinin de yapıldığı düşünülüyor.

Kaynak: Kültür Envanteri, Ankara 2007