KENT KÜLTÜR MÜZESİ – TİRE / İZMİR

Tire’de kent kültürünü en güzel yansıtan mekanlardan biri Tire Kent Müzesi. Eski belediye hizmet binasının restore edilmesiyle geçtiğimiz yıl Ekim ayında ziyarete açılmış müze.
Ödemiş’teki Yıldız Kent Tarihi Müzesi gibi etkileyici ve ilçeyi en ince detaylarıyla anlatan sımsıcak bir müze burası da. İlçe halkının bağışlarıyla yoğun destek verdiği müzenin en özgün yanı, El Sanatları Çarşısı bölümündeki canlı performanslar. Bu bölümde kaybolmakta olan geleneksel el sanatları Beledi dokuma, körüklü çizmeci, urgancı, keçeci, hasırcı, saraç, semerci, yorgancı, nalıncı, mobilyacı ve tornacı esnafı canlı performansla temsil ediliyor.
Tire’nin 5 bin yıllık tarihi gelişimini yansıtan, gelenekleri, günlük yaşamda kullanılan özgün malzemeler, süslemeler, el işleri, kentin temizlik kültürünü yansıtan hamamlara ilişkin objeler, Tire’nin unutulmaz sanatçılarına ilişkin belge ve dökümanlar, 1923’te kurulan ve ülkemizin ilk bandolarından olan Tire Bandosu’na ait objeler büyük ilgi görüyor. Müzeyi günde ortalama bin kişinin gezdiği belirtiliyor. Müzede Tire için büyük önem taşıyan Osmanlı Devleti’nde basılan ilk tıp kitabını da çeviren tıp bilgini Şanizade Ataullah Efendi ile bir dönem Tire’de yaşamış olan ünlü yazar ve devlet adamı Alphonse de Lamartine için düzenlenmiş kalıcı köşeler de bulunuyor.
Tire Kent Müzesi 1955 yılında Mimar Can Egeli’nin projesiyle yapılan Tire Belediyesi’nin bir önceki hizmet binası, restore edilerek, 15.10.2014 tarihinde Tire Kent Müzesi kimliğiyle hizmet vermeye başlamıştır.