Mesire Yerleri

KUTUDERESİ PLAJI – TUNCELİ

Kutuderesi Plajı, Tunceli ili ve Merkez ilçesinde bulunan bir plaj olup, ilçe merkezine araç ile 19.6 km uzaklıktadır.

Pülümür Çayı, Erzincan’dan Tunceli’ye giden karayolunu 65 km takip ederek gider ve Tunceli girişinde Munzur Nehri ile buluşur. Pülümür Çayı Nazimiye kavşağından yaklaşık 5 km sonra bir delta oluşturur. Bu bölgeye Kutu Deresi denir. Kutuderesi bölgesinde birçok tesis ve plaj bulunmaktadır.

Bölgeyi günübirlik olarak Erzincan ve Tunceli’den gelen vatandaşlar yüzmek için ziyaret etmektedir. Bölge Tunceli merkeze kadar 20km’lik bir alanı kapsamaktadır. Bölge sadece yüzmek için değil piknik yapmak için de tercih edilmektedir. Yol üzerinde restoranlar ve çay bahçeleri de mevcuttur.

Munzur nehrinin en büyük kolu. Pülümür Erzincan sınırındaki heybetli dağlardan doğar. Dere denilmesi hatalı “çay” daha doğru bir tabir. Erzincan Pülümür hattından gelen ırmak, üstünde seyrek ve yer yer sıklaşan meşeliklerin bulunduğu boz dağların arasından kıvrıla kıvrıla ilerler. Bazı yerlerde çay ‘u’ dönüşü yapar ve boz tepe sanki bir adaymış gibi görünür. Kutu deresi boyunca birden heybetli dağlar yükselir ki bunların en bilineni zel dağı’dır. Kutu deresi tam olarak Tunceli girişinde Munzur Nehri’ne katılır ve bu yüzden Tunceli de arkasında dağların yükseldiği bir yarımada gibi görünür. Burada yalnız garip bir durum var. Haritaya baktığınızda sanki Munzur kutu deresine katılıyormuş gibi görünür. Çünkü kıvrıla kıvrıla gelen Munzur, kutu deresi’yle birleşir ama kutu deresinin yönü sabittir