Mesire Yerleri

GÖLCÜK YAYLASI – ÖDEMİŞ / İZMİR

İzmir ili, Ödemiş llçesi, Bozdağ Beldesindedir. Gölcük yaylası İzmir’e 130, Ödemiş’e 20, Birgi’ye 18, Salihli’ye ise 40 kilometre mesafededir. Hem Manisa- Salihli üzerinden hem de İzmir Ödemiş üzerinden buraya ulaşabilirsiniz. Her iki yolda da sizi üst üste binmiş sayısız viraj eşliğinde muhteşem doğa manzaraları karşılar.
Gölcük yaylası, kollarıyla Birgi’yi ve tüm Küçük Menderes Havzası’nı çepeçevre saran, mitolojik öykülere konu olmuş Bozdağlar’ın (Tmolos) 1100 metre rakımında konumlanmış Ödemiş’e bağlı şirin bir dağ kasabadır. Kasabayı özel kılan şey adından da anlaşılacağı üzere dağlarını kuşatan yüzlerce yıllık çam ormanlarının arasında masmavi bir nazar boncuğu gibi uzanan Gölcük Gölüdür. Tektonik hareketler sonucu oluşan geniş çukura yağmur ve kar sularının dolmasıyla oluşan göl yaklaşık 850 hektar bir alanı kapsar ve ortalama 5 metre derinliğindedir. Bolu’nun Abant’ını aratmayacak bir doğaya sahip olan Gölcük, İzmir’in önemli yayla turizmi merkezlerinden biridir. Yakın bir geçmişte Kültür bakanlığı tarafından birinci derece sit alanı edilerek koruma altına alınmıştır. Gölün çevresinde mesire yerleri, otel ve pansiyonlar, dağ evleri, restoranlar ve yürüyüş yolları bulunur. Havasının serin ve bol oksijenli olması sebebiyle pek çok futbol kulübü yaz aylarında burada kamp yapar ve liglere hazırlanırlar. Ayrıca mavi ile yeşilin iç içe girdiği muhteşem doğası her yaştan fotoğraf tutkununu dört mevsim boyunca Gölcük’e getirir. Özellikle Kış aylarında bembeyaz kar örtüsünün altında donan göl kartpostallık görüntüler oluşturur. Gölcük’te bol miktarda sazan ve yayın balığı yetişir. Bu sayede kasabada balık avcılığı da önemli faaliyetlerden birisidir.
Yerleşim yeri 6 kilometre boyunca uzanan gölün etrafında toplanmıştır. Pazar günleri kurulan halk pazarında köylülerin ürettikleri doğal ürünleri, dağlardan topladıkları çeşitli bitkileri ve yöresel el sanatlarını görebilirsiniz.
Halkın başlıca geçim kaynağı tarımdır. En çok da, meşhur Ödemiş patatesi yetiştirilir. Patates dışında Elma, kiraz, erik, ceviz ve kestane de bol miktarda yetiştirilir.