Mesire Yerleri

BOZDAĞ YAYLASI MERMEROLUK MESİRE YERİ – ÖDEMİŞ / İZMİR

İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Bozdağ şirin bir yayla kasabasıdır.
Bozdağ beldesi, adını Batı Anadolu’nun en yüksek dağları olan Bozdağlardan alır. Ege’nin Alpleri olarak adlandırılan, Bozdağlar, Küçük Menderes ile Gediz ovaları arasında doğu-batı yönünde 170 kilometre boyunca uzanır ve pek çok endemik bitkiye ev sahipliği yapar.
Birgi’nin 22 kilometre kuzeyinde yer alan Bozdağ 1200 metre rakımda, Meşe ve çam ormanlarının içinde kurulan Bozdağ kasabası yemyeşil doğası, tertemiz havası ve suyu ile bir yeryüzü cennetidir. Belde, yıl boyunca dağcıların ve doğa severlerin uğrak noktasıdır. Şubat ayında burada dağcılık şenlikleri yapılır. Dağcılık kulübü üyeleri yaylada kamp kurup zirve yürüyüşleri gerçekleştirirler. Ayrıca iklim şartlarının uygunluğu Bozdağ’ı Türkiye’nin en önemli yamaç paraşütü merkezlerinden biri haline getirir.
Beldede bulunan üçler, beşler, yediler, kırklar adlı mezarlıklardan, Bozdağ’ın tarihinin çok eski çağlara dayandığı anlaşılmaktadır. Kent, ilkçağlarda Lidyalılar tarafından kurulmuş ve adına Tmolos denmiştir. Coğrafi konumundan ötürü o dönemde karakol olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Mitolojiye göre Lidya devletinin kralı Tmolos, bir av esnasında su perisi Arripe’yi görür ve ona aşık olur. Kral Tmolos’un aşkı karşılıksız kalmaz. Ancak bir ölümlüyle bir ölümsüz arasındaki aşkı hazmedemeyen tanrıça Artemis, Kral Tmolos’un üstüne acımasız bir boğa salar. Boğa Kralı öldürür. Bu duruma çok üzülen oğlu babasını bu dağa gömer ve ona babasının adını verir. Bozdağ, Lidyalılardan sonra Birgi ile beraber Pers egemenliği altına girmiştir.
On dördüncü Yüzyılda Aydınoğlu Beyliği’nin başkenti Birgi’ye gelen Arap seyyah İbn-i Batuta, hükümdar Mehmet Bey’in o tarihte havaların çok sıcak olmasından dolayı Bozdağ’da kamp yaptığını yazar. Ünlü gezgin Mehmet Bey’in daveti üzerine Birgi’nin müderrisi Muhittin Efendi ile Birlikte katır üstünde, dar bir patika yoldan Bozdağ’a tırmanır. Kestane ve ceviz ağaçlarının altında kurulmuş olan beyin çadırında birkaç gün misafir edilir.
Şehzadeliği döneminde Fatih Sultan Mehmet’in Bozdağ’a gelerek tarihi Çınarlı Park’ında hocası Molla Gürani’den ders aldığı bilinir. Ayrıca beldede eski bir medresenin kalıntıları bulunur.
Bozdağ en büyük ilgiyi yaz mevsiminde görür. Özellikle temmuz ve ağustos aylarında sıcaklıkların aşırı derece artmasıyla Ödemiş ve çevre şehirlerden İnsanlar çok daha serin olan kasaba’ya akın eder. Çınarlık Parkı, Mermer Oluk, Şelale Park, Kırk Çeşme gibi mesire ve piknik yerleri dolar taşar. Bu mevsimde yaşanan ziyaretçi akını, kente önemli bir ekonomik girdi sağlar.
Bozdağ kış turizmine de açık bir kasabadır. 1998 yılında yerel yönetim ve İzmir Valiliğinin destekleriyle açılan kayak merkezi, sezonda 15 bin ziyaretçi ağırlamaktadır. Bu tesislerde hem amatör hem de profesyonel kayakçılara yönelik üç adet kayak pisti, 60 odalı bir otel, kafe ve restoran bulunur. Ayrıca ziyaretçiler Bozdağların zirvesi Sivri Tepesine kadar gidip; muhteşem doğa manzarasının keyfini sürebilecekleri, teleferik gezilerine de katılabilirler. İzmir sınırları içinde bulunan tek kayak merkezi olan Bozdağ Kayak Merkezi, özellikle hafta sonlarında ve sömestr tatilinde yoğun bir ilgi görmektedir.
Belde halkının başlıca geçim kaynağı tarımdır. Ünlü Ödemiş patatesinin en lezzetlileri bu yaylada üretilir. Patates dışında en çok kestane, brokoli, karnabahar, marul, barbunya ve fasulye yetiştirilir. Yüksek bölgelerde yetiştirilen cevizler Türkiye çapında ünlüdür. Bozdağ` da bal, peynir, tereyağı, kestane ve ceviz alışverişi de birçok ziyaretçinin yaptıkları arasındadır.
Nerede kalınır?
Şehir merkezinde yıl boyunca kalabileceğiniz kır evi tarzında pek çok küçük pansiyon bulunur. Ayrıca Bozdağ’ın girişinde kente hakim bir tepe üzerine inşa edilmiş ve güzel bir doğa manzarasına sahip, 85 yataklı Döner Otel isminde bir otel mevcuttur.
Nasıl Gidilir?
Bozdağ beldesi Birgi’ye 22 kilometre mesafededir. İzmir iline 130 kilometre mesafede olan beldeye hem Ödemiş istikametinden, hem de Salihli istikametinden ulaşabilirsiniz. Kayak merkezinin Bozdağ` a mesafesi 7 km olup Gölcük merkezine mesafesi 14 km dir.
Eğer bir şekilde bu bölgeye yolunuz düşerse; bir başka doğa harikası olan Gölcük beldesi ile birlikte toplam 25 kilometrelik bir mesafede yer alan bu üç yeryüzü cennetini gezmeniz ısrarla tavsiye olunur.