Mesire Yerleri

HOMEROS VADİSİ – BORNOVA / İZMİR

İzmir ilinin Bornova ilçe merkezi ile Kayadibi arasında uzanan Bornova Çayı’nın yatağı, Homeros Vadisi Projesi ile yepyeni bir çehreye büründü. Bugüne kadar binlerce ağaç dikildi, suni göletler, yürüme yolları ve piknik alanları oluşturuldu. Cıvıl cıvıl kuş sesleri arasında piknik keyfi yaşamayı düşleyenler için güzel bir ortam hazırlandı. 3.5 kilometrelik vadi, her mevsim farklı güzelliğe bürünüyor. Son yağmurlarla ortaya çıkan su birikintileri ve minik şelaleler doyumsuz güzellik sergiliyor. Homeros Vadisi, kent karmaşasından ve stresinden uzaklaşmak, dinlenmek, bol oksijen depolamak, yeşilin farklı tonları eşliğinde yürüyüş yapmak isteyenleri bekliyor

M.Ö. 8. yüzyılda İzmir’de yaşadığı sanılan Homeros, Anadolu duygu ve düşüncesinin ilk ürünleri olan İlyada ve Odysseia adlı destanların derleyicisidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bornova’da hayata geçirdiği Homeros Vadisi, adını ünlü yazardan almıştır. Mitolojik bir efsaneye göre Homeros, vadideki mağarada yaşamıştır. Eğer, Homeros’a ve yaşadığı döneme ilişkin arkeolojik buluntular ortaya çıkarılabilirse, Homeros Vadisi Rekreasyon Alanı, dünyada çekim merkezi olabilir. İlyada ve Odessa’nın yazarı Homeros ile ilgili buluntular elde etmek, tüm dünyada ses getirecektir.
Yaklaşık 7 kilometre uzunluğundaki vadi boyunca göletler ve su bentleri inşa edilerek; çiçekler ve ağaçlarla çevrili piknik alanları düzenlendi. Piknik alanları içerisine doğayla uyumlu ahşap oturma grupları yerleştirildi ve güvenlik ekipleri oluşturularak alanın güvenliği sağlandı. Halkın inancına göre Bornova Çayı’nın aşağı kısmında bir mağara ve kaya kitlesinin bulunduğu ve burada İzmirli olduğu bilinen ünlü ozan Homeros’un yaşadığı varsayıldığı için, uygulanan proje ile bu vadinin dünya insanlığı için bir çekim merkezi olması sağlanmaya çalışılmış ve adı da “ Homeros Vadisi” olarak konmuştur. Doğanın yapısını bozmadan, İzmir’e özgü endemik bitki türlerinin de kullanıldığı, kentin ekolojik yapısına katkı sağlayan 500 bin metrekarelik Homeros Vadisi; kentin yoğun yaşamından uzaklaşmak isteyenler için doğal zenginlik haline gelmiştir.
Vadideki uygun yerlere at kestanesi, ıhlamur, çınar, sığla gibi yapraklı türlerle birlikte; sedir, ladin, fıstık çamı gibi ibreli türler olmak üzere; 3 bin 1 adet ağaç; zakkum, kızılcık, defne, leylak, berberis gibi türler olmak üzere 31 bin 777 adet çalı ve zeminin renklenmesi için, bodrum papatyası, mesem, katır tırnağı gibi türler olmak üzere 156 bin 920 adet yer örtücü, mevsimlik ve sarılıcı bitki dikimi yapılmış olup; Vadinin III. Kısmında yapılan çalışmaların sonucunda yerleştirilen piknik masaları ve çocuk oyun grubunun yanı sıra; dikimleri gerçekleştirilen yer örtücü bitkiler zemini mor renge boyandı.