Köprüler

KİREMİTLİ (HAPSİYAŞ) KÖPRÜSÜ – OF – TRABZON

Hapsiyaş Köprüsü, Bölümlü mahallesine 1,54 km uzaklığında, Of’a 14 km uzaklığında, Trabzon’a 64 km uzaklıkta ve bölgenin önemli turistik yerlerinden olan Uzungöl’e 25 km uzaklıktadır.

Hapsiyaş Köprüsü (Kiremitli Köprü), Trabzon ili Of ilçesinin Bölümlü mahallesine bağlı Abdülaziz Sandıkçı tarafından 1935 yıllarında yapılmış olan tarihi bir köprüdür. Cumhuriyet Döneminden kalan Köprü o zamanki yıllarda insanların yaya – araç ve hayvan trafiğini sağlaması için kullanılan köprülerden biridir.

1935 Yılında Abdülaziz Sandıkçı tarafından o yıllarda Bölümlü Mahallesi için yaya trafiğini sağlaması için yapılan Kiremitli Köprü, bölgenin ve mahallenin en önemli ulaşımlarından biri olmuştur. Köprünün üzerinde bulunduğu Solaklı Deresi’nin kıyılarında köprü ile iç içe yürüyüş yolu, mesire alanı, seyir terası mevcuttur.

Köprü ilk yapıldığında o zaman moda olan Kiremitler ve Ahşap ile yapılmış kayalar üstüne oturtulmuş daha sonra 1987 ve 2002 yılında yapılan restorasyon sonucu ilk özelliğini yitirmiş ancak yine doğallığı bozulmamıştır.

Köprü, yapımından 52 yıl sonra yani 1987 tarihinde Karayolları 10. Bölge Müdürlüğünce Aslına Uygun Olarak restorasyon yapmıştır. 2. Restorasyon tam 15 yıl sonra Trabzon Valiliği tarafından restore edilmiştir.

Kaynakça : wikipedia