Kervansaraylar

İLYAS BEY KERVANSARAYI – MİLET – AYDIN

Aydın’ın Didim ilçesinde, Akkoy’un 5 km. kuzeyinde ve Balat köyü yakınında yer alan Milet, Anadolu’nun batısında, bölgesinde “Meander” yani Büyük Menderes Nehri’nin ağzına yakın, bir antik liman şehri idi. Şimdi ise denizden yaklaşık 10 km içerde, karada bulunuyor. Bulunduğu coğrafya açısından son derece çekici bir liman kenti olduğu için, tarih boyunca çok kere ele geçirilip, yağmalanan Milet, her seferinde ayağa kalkıp yeniden toparlanmayı başarmış. Ta ki Menderes nehrinin akış gücü ve taşkınları ile taşınan alüvyonlar, güzel koylarını doldurup, Milet’i ölü bir kent haline getirene kadar. Çevresinin bataklığa dönmeye başlamasıyla MS 3 yy. dan itibaren önemini yitirmeye başlayan kent, bir de sıtma salgınıyla karşılaşınca, yavaş yavaş terk edilmiş
Milet İlyas Bey Kervansarayı
Milet antik kentinde tiyatronun önünde XV. yüzyılda Menteşeoğlu İlyas Bey tarafından yapılmıştır.
Küçük bir avlunun çevresinde üzeri tonozlu, kapalı mekânlardan oluşmuştur. Kervansarayın girişi doğu cephesinde olup, ayrıca bu girişin karşısına hayvanlar için ahırlar yapılmıştır.
Kaynak: flickr.com