KAYBOLAN TAŞ KÜLTÜRÜMÜZ

SABIR TAŞI

“Sabır taşı” deyimi, olağanüstü derecede sabırlı, tahammüllü ve dayanıklı bir kişiyi tanımlamak için kullanılır. Bu ifade, genellikle, zorlu ve sıkıntılı durumlara karşı uzun süre dayanabilen ve kolayca öfkelenmeyen, sakin kalan kişiler için kullanılır.

Hani daha bilgisayarın her eve girmediği, toplumu esir almadığı, aileyi, arkadaşları ve hatta kişiyi kendi kendine? El? Etmediği devirlerde, yani eskiden, çok çook eskiden herkesin yürekle, gözle-sözle, yan yana-can cana iletişim kurduğu dönemlerde, büyükler çocuklara masallar anlatırlardı.

İşte o zamanlar anlatılan masallarda duyardık hep bu gizemli taşı. Masalın kahramanı, derdini bir sabır taşına anlatır, taş şişer şişer çatlardı kimi zaman, sonunda da esas kız, mutlaka sabrın mükafatını görür, saadete ererdi..

Dergâhlarda bir ömür boyu dervişler tarafından oyularak yapılan, hepsi de harikulâde birer san’at eseri olan bu taşlar, günümüzde dahi mevcut.

Konya Mevlana Müzesi’nde, bunlardan bazıları hâlen sergileniyor.

Hiç ek yeri olmayan bu sabır taşları mermerdenmiş, Derviş mermeri alır, hayatı boyunca oyar dururmuş.. Çoğu zaman ömrü vefa etmez, oğlu devam ettirirmiş yarım kalan sabır taşını ve yine bitmez, genellikle de torunu tamamlarmış.

Sabır taşları medrese ve dergâh girişlerine asılırdı. Bunun anlamı şu idi: Sabır taşları tasavvufta çekilecek çilenin, görev yolunda başını koymanın, ilme ve hizmete kendini vermenin bir göstergesi kabul edilirdi. Öğrencilere ve müritlere örnek olması açısından da medrese ve dergâh girişlerine asılırdı.

Aslına bakılırsa, dervişin yaptığı; sabrı öğrenmek, nefsinin sivri yanlarını törpülemek, hizaya getirmek. Taşa değil, kendisine çeki-düzen vermek.

Geçmişten günümüze kadar şifa niyetiyle kullanılan birçok taş çeşidi mevcuttur. Sabır taşı da kullanıldığında bazı önemli yararları olan taşlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu taşın içerisinde antioksidan, analjezik, antimikrobiyal gibi bileşenlere sahip olan ve antrokinon olarak tabir edilen bazı uçucu yağlar bulunur. Taşın bünyesinde bulunan bu yağlar ağızda ekşi bir tat bırakma da etkilidir. Bu taş yaygın olarak emzirme döneminde olan kadınlar tarafından tercih edilir.

SABIR TAŞI NEYE KULLANILIR?

Sabır taşı ya da diğer ismiyle sarısabır taşı bazı alışkanlıkları bırakmak için kullanılan ve ekşimsi tadıyla öne çıkan bir taş çeşidi olarak tanımlanabilir. Geçmiş zamanlardan beri yaygın olarak kullanılan bu taş, özellikle bebek emzirme sürecinde bulunan anneler tarafından kullanılır. Sabır taşı bünyesinde yer alan maddelerden dolayı ağza alındığında hoş olmayan bir tat bırakır.

Gebelik dönemi bilindiği üzere her kadın için hem heyecanlı hem de zor bir süreçtir. Bu süreç tamamlanıp bebek dünyaya geldiğinde tatlı bir telaş başlar. Bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için düzenli olarak anne sütüne ihtiyacı vardır. Bu noktada annelerin bebeklerini düzenli olarak emzirmesi önemlidir. Pek çok uzmana göre emzirme sürecinin iki seneden fazla olmaması gerekmektedir. Sürekli anne memesini emmek isteyen bebekleri bu alışkanlıklarından vazgeçirmek için sarısabır taşının yararlarından faydalanılır.

SABIR TAŞI ZARARLARI NELERDİR?

Sabır taşının sık bilinen bir yan etkisi bulunmuyor. Bu ürünün çok fazla ve yoğun bir şekilde sürülmesinden kaçınarak ürünü kullanmadan önce doktor tavsiyesi almak oldukça önemlidir. Sarısabır taşının içinde ise, herhangi bir kimyasal ürün bulunmadığından şu ana kadar herhangi bir zararı görülmemiştir. Ama sabır taşı kullanıldıktan hemen sonra yaşın sürüldüğü bölgeyi güzel bir şekilde temizlemek gerekir.

SABIR TAŞI NE İÇİN KULLANILIR?

Bebeklik çağını çoktan aşmış bazı çocuklarda anneden süt emme alışkanlığı görülür. Bu durum karşısında kadınlar çocuklarını memeden kesmek için bazı yöntemler arayışına girer. Bu yöntemler arasında en sık tercih edileni ise sarısabır taşı olarak bilinen bir taş çeşididir. Bu taşın içerisinde ağızda acı ve ekşi bir tat bırakan bazı uçucu yağlar vardır. Anneler bu taşı çocuklarının memeden süt emme alışkanlığını bırakmaları için kullanılır. Bazı bitkilerin özünden oluşan ve içerisinde bitkisel yağlar barındıran bu tür taşları kullanırken aşırıya kaçılmaması gerekir. Ayrıca bu tür taşları kullanmadan önce konusunda uzman bir doktora danışılması ve doktor onayı alarak kullanılması oldukça önemlidir.

Aynı zamanda tırnak yeme alışkanlığı bulunan kişilerin bu alışkanlığından kolayca uzaklaşması için tırnaklarına bu taşı sürerek ellerini ağzına götürerek tırnak yeme alışkanlığını önleyebilirsiniz. Sabır taşı, genellikle bebekleri ve çocukları zararlı alışkanlıklarından vazgeçirmek için sık kullanılır. Ama sabır taşının aşırı bir şekilde kullanımdan da kaçınmak gerekir.

Fotoğraflar Alıntıdır