Hazireler

KAYHAN (KAYIHAN) HAMAMI – BURSA

Kayan Hamamı 15. yüzyıl başında Vezir Koca Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kesme taş ve tuğla ile inşa edilen ve Dülgerler, Ağaççılar, Mehmed Ağa Hamamı olarak da bilinen bina, çifte hamam tipolojisine sahiptir.
18. ve 19. yüzyıllarda çeşitli yangınlar geçirerek tamirat gören hamam, yaklaşık yüz yıl özgün işleviyle değil, depo ve imalathane olarak kullanılmıştır. 2010 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kiralama yoluyla mülk sahiplerinden on yıllığına devir alınan Kayhan Hamamı restorasyon çalışmalarının ardından sosyo-kültürel amaçlı kullanılacaktır.
600 yıllık bir geçmişe sahip Kayhan Hamamı; kuruluşundan 20. yüzyılın başına kadar Osmanlılara hamam hizmeti vermiş, Cumhuriyet öncesi dönemden günümüze kadar ise depo ve imalathane olarak kullanılmıştır.
Geçirdiği birçok yangın sonucu ağır hasarlar gören ve yıllara yenik düşen yapı, içinde bulunduğu Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde yürütülen yenileme çalışmaları kapsamında restoran ve organizasyon mekanına dönüştürülerek Bursa için kültür, lezzet ve tarihin iç içe geçtiği bir merkez konumuna ulaşmıştır. Osmanlı’nın Bursa’daki ilk yerleşim bölgelerinden biri olan ve ismi Kayı Boyu’ndan gelen Kayhan Mahallesi içinde yer alan yapının ismi bu sebeple Kayhan Hamamı’dır. Restoran olarak Burfaş işletmeciliğine verildiğinde yapının ismindeki ’’Kayhan’’ ibaresi orjinal olarak bırakılmıştır.
Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü /Şirket tanıtım