YEŞİLDİREK PASAJI – KEMERALTI – İZMİR

Yeşildirek Pasajı’nın kitabesi olmadığı kesin olarak kaç yılında yapıldığını bilemiyoruz. 1600’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen bina, aslında bir hamam. Günümüzde de hamam mimarisi özelliğini korumakta. Geleneksel hamamlarda bulunan soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinde günümüzde sözünü ettiğimiz dükkânlar faaliyet gösteriyor. Yeşildirek Hamamı, Osmanlı döneminde verilen ismiyle Balcılar Sokağı’nda bulunuyor. Günümüzde ise Anafartalar Caddesi’nin Kestanepazarı bölgesinde diye ifade edilebilir.

İZMİR’İN EN BÜYÜK HAMAMLARINDAN DEPOYA, DEPODAN ÇARŞIYA

Yeşildirek Hamamı’nın “Yeşildirek Pasajı”na dönüşmesi, 20. yüzyılda gerçekleşti. Bölgede bulunan yaşlıların anlatımına göre 40’lara değin odun ateşiyle yakılan hamam, bu tarihte kömüre geçmiş. Kömürün yüksek sıcaklığına dayamayan kanallar patlayınca onarılmamış ve depo olarak kullanılmaya başlanmış. 60’larda ise yeni yapılan imar ve parselasyon ile hamamın içinde göz göz dükkânlar oluşturularak yapı bir pasaj-çarşıya çevrilmiş.

Pek çoğumuzun önünden yürüyüp geçtiğimiz, pek fark etmediğimiz bir köşesidir Kemeraltı’nın Yeşildirek Pasajı. Osmanlı döneminde kentin en büyük hamamlarından biri olan yapı, günümüzde ayakkabı, çanta ve hazır giyim ürünlerinin satıldığı dükkânlara ev sahipliği yapıyor. Pasajda bulunan dükkânların çoğunluğu Kemeraltı’nın en eski esnafları tarafından işletilmekte. Bu esnaflardan biri olan Ferit Amca, 1990’lara kadar pasaja yoğun bir ilgi olduğunu, ancak bu tarihten itibaren yaygınlaşan AVM’ler yüzünden artık günlerini oldukça durgun geçirdiklerini söylüyor.

KAYNAK: EGE MECLİSİ