KEMAHLI HANI / OTELİ – İZMİR

Kemeraltı, Anafartalar Caddesi No: 107 bulunan, bir zamanlar han ve sonrasında otel olarak kullanılmış bir mekândır.

19. yüzyılın ikinci yarısına tarihlendirilen han, adını hanın sahibi İzmirli üzüm tüccarlarından Kemahlı İbrahim Efendi’den almış. Yörenin cazip hanlarından olup çoğunlukla yağ, kuru meyve ve yağlı tohumların depolanması için kullanılmaktaymış.

20. yüzyılın ilk çeyreğinde arkasında yer alan Tellalbaşı Yeni Han ile birleştirilerek otel olarak hizmet vermeye başlamış. 34 odası bulunan Kemahlı Oteli’nde tek yataklı odada konaklama 50 kuruş, çift yataklı odada ise 40 kuruşmuş. 1930’lu yıllarda birinci ve ikinci sınıf oteller listesinde yer almaktaymış. Otelin alt katında Kemahlı Kıraathanesi ile çeşitli dükkânlar, üst katında ise otel odaları bulunuyormuş.

Kemahlı Oteli’nin caddeye doğru uzayan giriş bölümü kesme taş işçiliğiyle diğer cephelerinden ayrılır. Giriş kapısının üstünde yer alan kitabede ‘Maşallah’ ve ‘1321’ (Miladi 1905) yazılı. Geniş bir beşik kemerle vurgulanan geçit ve avlu cephelerinde bulunan ahşap işçilikler dikkat çekiyor.

Kemahlı Oteli günümüzde yeniden restore edilerek bu kez çarşı haline getirilmiş. Orijinalliğinin korunmasına özen gösterilmiş dış cephesi, yoldan geçenlere hanın eski günlerini anımsatıyor.