AFYON HAN – KONAK / İZMİR

İzmir’in Cumhuriyet Dönemi yapıları arasında yer alan Afyon Han, İzmir’in kentsel kimliğinde önemli bir yere sahiptir. Cumhuriyet Bulvarı üzerindeki etkileyici giriş kapısıyla, iki katlı yapı, çevresinde yer alan ve dokusal bütünlük oluşturan Vakıfbank, T. E. Bankası, Borsa Sarayı, Kardıçalı Han, Ziraat Bankası ile 20. yüzyılı 21. yüzyıla bağlayan bir köprü gibidir.

Doğu batı istikametinde dikdörtgen bir plana sahip yapının, Cumhuriyet Bulvarından ve doğuda, Şehit Fethi Bey Caddesinden cephe almaktadır. Kuzeyinde Borsa Sarayına güneyinden Türk Ekonomi Bankasına bitişiktir.

Afyon ticaretinin serbest olduğu yıllarda, bu işle iştigal eden, Halim Alanyalı ve Cevdet Alanyalı’nın ortaklığında, 1930 yılında yapımına başlanılan ve 1931 yılında bitirilen handa, zahire, kuru üzüm depolaması ve ticareti yapılmaktaydı. Batı Anadolu’nun birçok yerinden develerle Han’a ulaştırılan malların, limandan ihracatı yapılmaktaydı. Alt katta kuru üzüm deposu, üst kat ise, büro mekânları olarak kullanılmaktaydı. Bu ticari faaliyet, 1965 yılına kadar devam etmiştir. Daha sonraları, ticari faaliyetin başka bölgelere kaymasıyla, han boşaltılmıştır.