ALACA HAMAM ( HAMZA BEY HAMAMI) – MANİSA

Hamam, Hamza Bey tarafından XV. yüzyılın ortalarında yaptırılmıştır. Hamza Bey, ümeradan Arnavut Bayezid Paşa’nın kardeşidir. II. Murad 1444 yılında tahtını oğlu II. Mehmed’e bırakarak Manisa’ya geldiğinde sultana hizmet vermiştir.

Alaca Hamam, bir çifte hamamdır. Kuzey-güney doğrultusunda uzanan yapının doğusu erkekler, batısı da kadınlar kısmı olarak düzenlenmiştir. Soyunmalık mekânları, kare planlı ve kubbeyle örtülü hacimlerdir. Erkekler kısmında, kadınlar kısmından farklı olarak enine dikdörtgen planlı bir ılıklık mekânı bulunmaktadır. Hamamın sıcaklık mekânları ise ortası kubbeli, enine sıcaklıklı ve çifte halvetli tip olarak adlandırılan tarzdadır. Kare planlı halvet hücrelerinin üzeri birer kubbeyle örtülmüştür. Halvetlerin gerisinde de su deposu, külhan ve odunluk yer almaktadır. Yapının inşa malzemesi taş ve tuğladır.

KAYNAK: MANİSA KÜLTÜR VARLIKLARI