KARATAŞ (KARANTİNA) HAMAMI – İZMİR

Karantina semtinde, 181. Sokak, Numara 7 adresinde Günümüzde işletmeye açık olan hamamın yapılış tarihi için iki varsayım bulunmaktadır. Bunlardan ilki, hemen arkasında bulunduğu ve günümüzde Mithatpaşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi adını taşıyan. Önce (Mekteb-i Sultani) olarak inşa edilip ardından (Islahhane) olarak kullanılmasına karar verilen ve inşası 1881 yılında tamamlanan yapı ile birlikte; ikincisi ise, günümüzde de adını taşıdığı ve vapurlarla gelen salgın hastalıkları önlemek amacıyla 1884 te inşa edilen Karantina Binası ile birlikte inşa edilmiş olmalıdır. Yapımından sonra hamamda yapılan değişiklikler nedeniyle yapı üslubundan büyük ölçüde uzaklaşmıştır.

Hamam kesme taştan soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Soyunmalık ve ılıklık kısımları dikdörtgen planlı olup, üzerleri pandantifli kubbelerle örtülmüş, bunun dışında kalan alanlar tonozla örtülmüştür. Sıcaklık kısmı büyük ölçüde pandantifli bir kubbe ile örtülmüştür. İki halvetli olan sıcaklığın doğusunda ayna tonozlu bir eyvan, kubbenin altında da göbek taşı bulunmaktadır. Sıcaklığın dışına dikdörtgen planda külhan kısmı eklenmiştir.