TARİHİ KEMERALTI (İSTANKÖY ) HAMAMI – KEMERALTI –  İZMİR

Konak ilçesi, eski adı Cami-i Atik Mahallesi olan Uğur Mahallesinde, 916 Sokak, numara 6 adresinde ve Salepçioğlu Camisi arkasında bulunan bu hamamın yapım tarihini belirten bir kitabeye ve belgeye rastlanmamıştır.

Kesme taştan yapılmış olan hamam soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Soyunmalık kısmı kare planlı olup, üzeri ahşap bir tavanla örtülüdür. Sonraki yıllarda bu bölüm doğuya ve batıya doğru genişletilmiş, ortasına kubbe yanlarına da birer manastır tonozu eklenmiştir. Böylece ılıklık meydana getirilmiş, bunun batısına da helâlar yerleştirilmiştir.

Sıcaklık ılıklığın kuzeyinde dört dayanakla taşınan bir kubbe ile örtülmüş, yanları manastır tonozları, köşeleri de küçük kubbelerle örtülmüştür.

Hamam Salepçioğlu Camisinin arka tarafında bir yerde bulunmaktadır. Daha önce İstanköy hamamı adı ile işletilen hamamın adı 2000’lerin sonunda satın alan yeni sahipleri tarafından tarihi Kemeraltı hamamı olarak değiştirilmiştir.

Kaynak: Kültür Turizm İl Müdürlüğü