YENİ CAMİ – YENİ FOÇA / İZMİR

İzmir ili, Yeni Foça ilçesi , merkez çarşı içinde Osmanlı döneminden kalan 1957 tarihinde halkın katkılarıyla tekrar yapılmış enine dikdörtgen planlı bir camidir.
Cami kesme taştan yapılmış olup, çatısı kırma ve kiremit kaplıdır. Geniş bir alana yayılı olan avlu dışında bir çeşmesi, avlu içinde bir şadırvanı ayrı olmak üzere abdest alma yerleri vardır. Avlu içinde şu an müftülüğü ait dershane amaçlı kullanılan bir binası da vardır.
Cami girişinde kitabe amaçlı eski yazıyla yazılı bir alınlık bulunmaktadır.
Harim iç mekanı gayet geniş tutulmuş olup , doğu ve batı cephelerinde altlarda dörder adet büyük; üst kısımlarda ikişer adet yuvarlak kemerli küçük olmak üzere on adet dikdörtgen sade pencereler ile aydınlatılmıştır. Mihrap yeni dönem İznik çinileriyle süslenmiştir.
Minber ve kürsü ahşaptan gayet sade olarak yapılmıştır.
Kadınlar mahfeli kısa tutulmuş iç mekan rahatlatılmıştır.
Müezzin mahfeli girişe göre sağ köşede ahşaptan sade yapılmıştır.
Cami girişine göre sağ -batı kısmında kesme taştan yapılmış, tek şerefeli yuvarlak gövdeli güzel görünümlü bir minaresi bulunmaktadır..