KURTTUTAN KÖYÜ CAMİ – SALİHLİ – MANİSA

Manisa Salihli ilçesine bağlı Kurttutan köyü Salihli’nin güneyinde oldukça yüksek bir yerleşim yerindedir. Caminin yapım tarihi ile ilgili bilgiler, caminin batı dubarı üzerindeki iki kitabeden anlaşılıyor. Bunlardan birinde eski yazı ile sene 1295 ve alt satırında Türkçe “eski tarih”yazılıdır. Diğer kitabe levhası ise yine basit bir mermer parçası üzerine Türkçe yazılmış “Kurttutan Köyü Camii yap.t.” yazısından ibarettir. Muhtemelen cami H.1295 / M.1878 tarihinde inşa edilmiş. Diğer duvara monte edilen kitabede 10-5-1972 T.Tarihi yazılı olandan da 1972 yılında olduğu anlaşıyor.

Kırma çatısı kiremitle kaplı olan camı dikdörtgen planlı olarak yapılmış. Minaresinin kürsü kısmı oval şekli ile ilginç görünmektedir. Ahşap mükerribesi güzel işçiliği dikkat çekmektedir. Mihrap nişinin iki sütunu ve üzerindeki alçı süslemeleri ile mihrap içi perde motifli süslemesi camini tek süsüdür.Ahşap minberin işçiliği de şık bir görüntü sergilemektedir. Kadınlar mahveli dediğimiz merdivenle çıkılan üst mekan cami hariminin üç duvarını çevrelemekte ve ahşap malzemeden yapılmıştır.

Caminin diğer bir süsü de ahşap malzeme ile kaplı tavanın orta kısmında yuvarlak göbek süslemesidir. İç kısmı Değişik renklerle boyanmış, kenarları ahşap desenli fırfır ile çevrili yarım küre şekilli göbek tavanı güzel göstermektedir.