SELİMİYE HACI ETHEM CAMİİ – DEĞİRMENDAĞI – KONAK / İZMİR

Konak merkez ilçe, Bayramyeri semti, Yeşiltepe Mahallesi 403. Sok. No:5 bulunan cami; hem Türkçe hem de Arapça yapılan kitabeden Hicri 1317 Miladi 1901 yılında Hacı Ethem tarafından yapılmıştır.

KİTABE:

“ Bu mescid Yüce Allah’ın dilemesiyle oldu. Hacı Ethem’in islâm yolunda olduğunu gördük. Bu zat Allah rızası için bir mescid yaptı. Takva ehli yâri olsun hakk hayrını mübarek etsin.

Ya Rab! Kıyamet gününde hayrı ile ona kurtuluşu ver. Sultan Abdülhamid İslam’ın şanına şeref verdi. Millet de onun zamanında hayırlı işler yaptı.

Gafil olma! İyilik tarihini yazıyla yaz. Cami tamam oldu. Ey takva ehli namaz için yarışın.

Cemaziyel Ahirin Evveli: 1317 Hicri- 1901 Miladi “

Cami dernek başkanı Sayın İbrahim Yosun beyden caminin bir külliye şeklinde yapıldığı, yan bahçe medrese olduğu hala orijinal kapısının bulunduğu, bahçede şu an müştemilat olarak kullanılan yerin hayır işlerinin yapıldığı imaret olduğunu söylemiştir.

Cami fevkani şekilde yapılmış, batar kısımda geniş bir alan değişik amaçlar için kullanılmakta; son dönemlerdeki kurban kesim, ramazanlarda iftar yemekleri bu kısımlarda verildiği söylenmiştir.

KAYNAK: CAMİ KİTABESİ / İBRAHİM YOSUN

FOTOĞRAFLAR: EROL ŞAŞMAZ