Köprüler

TAŞ KÖPRÜ – ADANA

Adana Taş Köprü Seyhan Nehri üzerinde yer alan köprü Seyhan ve Yüreğir ilçelerini birbirine bağlar.. Roma İmparatorluk Dönemi’ne ait Taşköprü Adana’nın en önemli simgelerinden biridir. Adana Arkeoloji Müzesi’nde bulunan kitabesine göre 1700 yıllık olan köprü IV. (385) yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından “Auxentios” adlı bir mimara yaptırılmıştır. Yüzyıllarca Avrupa ile Asya arasında önemli bir köprü olmuştur. Dünyanın hala kullanılan en eski köprüsü ünvanına sahiptir. 2006 yıllında geçirdiği onarımdan sonra köprü araç trafiğine kapatılmıştır. Harun Reşit (766-809) köprüyü bazı eklerle Adana Kalesi’ne birleştirmiştir. IX. yüzyıl başında Harun Reşit’in oğlu olan 7’inci Abbasi Halifesi Memun (786-833) tarafından onartılmıştır. III. Ahmet (1713), Kel Hasan Paşa (1847) ve Adana Valisi Ziya Paşa (1789) tarafından da değişik zamanlarda tamirat görmüştür. Bu üç onarımının yazıtları mevcuttur. Son onarım 1949 yılında yapılmıştır.

Taş Köprü 319 metre uzunluğunda ve 13 metre yüksekliğindedir. 21 kemerinden 14’ü ayaktadır. Ortadaki büyük kemerde iki aslan kabartması görülmektedir. Dünyanın halen kullanılan en eski köprülerden biri olarak bilinmektedir.

Kaynak: Kültür Portalı