ÖKSÜZ İBRAHİM BABA TÜRBESİ – ADIYAMAN

Adıyaman İli Merkezinde Adıyaman Kalesi eteklerinde Gölbaşı Caddesinde Öksüz Camisinde türbesi vardır.

Asıl adı İbrahim olan zat öksüzdür. Öksüz İbrahim Baba İslam orduları ile bölgeye gelmiş ve çağrışmalar esnasında burada şehir düşmüştür. Yaklaşık 500 sene önce burada yaşayan bir şahsın rüyasına girerek mezarını yaptırmıştır.

Türbe ve etrafı mezarlıkmış. Diğer mezarlar günümüzde temizlenmiş sadece Öksüz Baba’nın mezarı kalmıştır.

Öksüz Baba ziyaretine eskiden sıtma hastalığına yakalananlar getirilirmiş. Türbenin avlusuna yatırılan hastanın başına avludaki üçtaş konulur ve önünde de çalı çırpıdan ateş yakılır. Hasta kendini iyi hissederse türbeye nakdi bağış yapar.

Günümüzde ise sadece hayır duası için gelen ziyaretçiler ve huysuzlanan çocuklarını sakinleştirmek için ziyaret edenler vardır.