MAHMUT EFENDİ CAMİ – ÇAY – AFYONKARAHİSAR

Afyon, Çay ilçesi , Basri Gümüş sokağı , No:95 adresinde bulunuyor.

Giriş kapısının üzerindeki mermer kitabede miladi 1800 yılı yapım yılı olarak görünüyor. Dikdörtgen planlı, kırma çatılı, çatısı kiremit kaplıdır. Caminin giriş kapısının doğusunda tek şerefeli minaresi vardır. Kiremit altı cami tavanı ahşap malzemeden düz olarak kaplanmıştır. Mihrap bir niş şeklinde olup sade görünümlüdür. Minber ve kürsü ahşap malzemeden yapılmış işleme yoktur. Kadınlar mahfeli dört adet ahşap direk üzerinde yine ahşap malzemeden yapılmıştır. Cami iç görünümü sade ve kibardır. Camiye ismini veren Mahmut Efendi hakkında bilgi bulunmuyor..

ÇAY

Ege Bölgesi’nin iç batı bölümünde, Afyonkarahisar-Konya karayolu üzerinde, Afyonkarahisar il merkezine 48 km. mesafededir. .

Frigyalılar döneminde İpsos adını alan şehir, önce Lidya, kısa bir süre sonra Pers hâkimiyeti altına girmiştir. Daha sonra Roma İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. Bu dönemde önce Asia sonra da Pisidia eyaletinin sınırları içerisinde kalmıştır

Şehir, Emeviler, Abbasiler, Selçuklular, Karamanoğulları Beyliği dönemlerinde İslam orduları tarafından fethedilmiş, Osmanlı Devleti’nin 1476 yılında Karamanoğulları Beyliği’ne son vermesinden sonra kesin olarak Osmanlı idaresine girmiştir

2 Nisan1921 günü Yunan ordusunca işgal edilen Çay, bir gün sonra 3 Nisan 1921 günü geri alınmıştır. Daha sonra 21 Ağustos 1921 günü Yunan ordularınca ikinci kez işgal edilen Çay 35 gün sonra 24 Eylül günü kurtarılmış ve o günden sonra Türk Kurtuluş Savaşının sevk ve idaresinde önemli karargâh merkezlerinden biri olmuştur. 1958 yılında ilçe olan Çay, doğu-batı, kuzey-güney doğrultulu antik yolların kavşak noktası olmuştur.

KAYNAK: Çay İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Web Sayfası