AHİ TURA CAMİİ (XV.YÜZYIL) – ANKARA

Hacı Bayram Camiinin güney doğusunda yer alan sade küçük bir mahalle mescididir. Batı ve güney cepheleri kapalıdır. Mescidin duvarları taş temel üstüne ahşap hatıllı, kerpiç örgüdür. Altında bodrumu vardır. Çatısının kuzeydoğu köşesindeki ahşap minare sonradan eklenmiştir. Doğuda sonradan kapatılan son cemaat yeri vardır.
Kitabesi olmayan Ahi Tura Mescidinin vakfiyesi bilinmemektedir. Vakfa yapılan görevli tayinine ait belgeler “Ahi Tura Mahallesi Mescidi” şeklinde kayıtlıdır. Bu bilgi ve 1530 tarihli Tapu Tahrir Defterinde ismi geçmesi sebebiyle Ahi Tura Mescidinin ilk yapılışını XV. yüzyıla tarihlemek gerekmektedir.
Son senelerde bazı kısımları yanan mescid, onarılarak ibadete açılmıştır.

Ahi Tura Camii, Ankara’nın Merkez Altındağ İlçesinde, Hacı Bayram Camii’nin güneyinde ve hemen yakınında Avizeciler Çarşısı’nda yer alan sade küçük bir mahalle mescididir .
Hacı Bayram Camiinin güney doğusunda yer alan. Batı ve güney cepheleri kapalıdır. Mescidin duvarları taş temel üstüne ahşap hatıllı, kerpiç örgüdür. Altında bodrumu vardır. Çatısının kuzeydoğu köşesindeki ahşap minare sonradan eklenmiştir. Doğuda sonradan kapatılan son cemaat yeri vardır.
Son senelerde bazı kısımları yanan mescid, Hacı Bayram Camii çevresindeki kültür mirasını koruma ve yaşatma çalışmaları kapsamında etrafındaki yapılarla birlikte restore edildi.
KAYNAK: ANKARA REHBERİ