KAYALIOĞLU MERKEZ CAMİ – AKHİSAR – MANİSA

Kayalıoğlu cami, Akhisar ilçesine bağlı Kayalıoğlu Mahallesi Hisar Sokak No: 13 dedir. Köyün kuruluşunda ve caminin yapımında Kayalıoğlu ailesi ön ayak olmuş. Ahmet Kayalıoğlu 1948 yılında vefat sonrası mezarı da caminin haziresindedir.

Tek şerefeli minaresi, kırma kiremit kaplı çatısı dikdörtgen planı olan cami son dönemlerde bakımdan geçmiştir.

KÖY TARİHÇESİ:

Köyün tarihi 1860 yıllarına kadar dayanır. O zamanlar Rumların bir çiftliği halinde bulunan köy daha sonra, merkezi Paris’te bulunan ve bazı yerlerde ziraat mektepleri açıp talebe yetiştiren bir Yahudi şirketi tarafından satın alınmış ve mektep haline konmuştur.

İstiklal savaşından sonra çiftliğin sahipleri Amerika’ya gidiyor. Akhisar zenginlerinden merhum Ahmet Kayalıoğlu da Amerika’ya yaptığı bir seyahatte araziyi satın alıp, Drama ve Ravka ve Pirlepe den gelen şimdiki çiftlik halkına ortağa vermiştir. Köyün temelleri ilk olarak böyle atılmış ve eski çiftlik binasını da ilkokul olarak verince köyün ismi Kayalıoğlu’na çevrilmiştir.

KAYNAK: KAYALIOGLU KÖYÜ MONOGRAFİSİ (RAHMİ TAŞÇIOGLU )