HOŞKADEM CAMİİ – SİVRİHİSAR – ESKİŞEHİR

Sivrihisar ilçe merkezinde Karacalar Mahallesi Hoşkadem Sokak no:1 de bulunan bu cami için Merhum Tahsin Özalp, H.673 / M.1274 tarihinde, Selçuklu hükümdarı ve Ulu caminin banisi Emineddin Mikail’in hazinedarı, Necibüddin Mustafa tarafından eşi Hoşkadem için yaptırıldığını beyan eder.

Vakıflar Genel Müdürlüğü adına kayıtlı olan camii kare planlı 11X11 metre boyunda olan bu tek kubbeli bu yapıda kubbe sekizgen kasnak üzerine oturup, kare mekândan kubbeye geçişler tromplarla sağlanmıştır. Beden duvarları zeminden 6 metre yukarıda, köşelerden kasnağa geçiş sağlanmıştır.

Minarenin dibinde bulunan sanduka şeklindeki mezar taşını okuyan merhum Tahsin Özalp, taş üzerinde:

“Firdevs-i serada huriler ile olsun, her nefes nazarla rahmeti Hak’da müdam ola, Mustafa ruhuna yüz bin selam ola”

Yazdığı ifadeden sonra, Necibüddin’in İlhanlılar tarafından idam edildiğini beyan etmektedir. Fakat taşın sahibi Mustafa ile Necibüddin Mustafa’nın aynı şahıs olup olmadığı araştırma gerektiği söylenmektedir.

KAYNAK: SİVRİHİSAR.COM.TR.