HATİCE İSFENDİYAR SULTAN CAMİ – BURSA

Bursa, Gökdere’de Kamberler Mahallesinde, herkesin bildiği bir cami vardı ama kimse ne camisi olduğunu adını sanını bilmezdi. Belediyenin kamberlerde ki evleri istimlak edip, meydan düzenlemesi yapmasıyla gün yüzüne kavuşan bu güzel cami, ikinci kurucu meşhur Yeşil Türbe’de yatmakta olan Çelebi Mehmed’in torunu Hatice Sultan‘a ait camidir.
Kitabesinde yazdığına göre, Fatih Sultan Mehmed döneminde 1500 yılında Hatice Sultan tarafından yaptırılmıştır. Hatice Sultan’ın babası İsfendiyaroğlu İbrahim Bey, annesi Sultan Çelebi Mehmed’in kızı Selçuk Hatun‘dur. Eşi ise Fatih Sultan Mehmed döneminin Sadrazamı Mahmud Paşa’dır. Kubbe ile örtülü, kare planlı caminin girişinde bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Duvarları tuğla ve taşla örülüdür. Osmangazi Belediyesi tarafından yürütülen “Kamberler Tarih ve Kültür Parkı Projesi” (2008) kapsamında çevresindeki eski yapılardan ayıklanarak bugünkü görünümünü kazanmıştır.
Hatice Sultan Cami yada Hatice İsfendiyar Cami olarak ta geçen camiye namaz saatleri dışında giderseniz kapalıdır.
KAYNAK: SEYYAH ÇELEBİ