UMURBEY ÇARŞI CAMİ – GEMLİK – BURSA

Bursa ilinin Gemlik ilçesinin Umurbey Beldesinin merkezinde çarşı içindedir. III. Cumhurbaşkanımız Celal Bayar’ın memleketi olan Umurbey’deki cami 1897 yılında yapımına başlamış i 1899 yılında bitirilmiştir. 1910 yılında ciddi bir tamir görmüş olup tamir kitabesi cami girişindedir. Kareye yakın bir yerleşme planına sahip olan cami merkezi bir kubbe ile bu kubbeyi taşıyan dört sütun ile birlikte , çevresindeki 10 penceresi ile şık bir görüntü sergilemektedir.
Minaresi daha önceleri yıkılmış olup, şu an minaresiz olarak hizmet vermektedir. (2013) Şadırvanını iç kalem işçilikleri ile Cami içi kalem işçilikleri çok güzeldir.
Gemlik’in tarihi mahallelerinden Umurbey meydanındaki 1899 yılında yapılan tarihi Çarşı Camii’nde restorasyon çalışmaları Büyükşehir Belediyesi, tarafından başlatılmış ve minarenin yenilenmesinin yanında meydan çevre düzenleme çalışmalarını da tamamlanmıştır.(29/03/2016)
Gemlik’in tarihi mahallelerinden Umurbey meydanındaki 1899 yılında yapılan tarihi Çarşı Camii’nde 1910 -1912 yılları arasında da kapsamlı tamir çalışmaları geçirmişti. Büyükşehir Belediyesi, minarenin yenilenmesinin yanında tarihi camiyi bütünüyle elden geçirecek. Gemlik Belediyesi tarafından yapılan meydan projesiyle entegre bir şekilde yapılacak proje ile tarihi cami de meydana ayrı bir değer katacağı söylenmişti.
KAYNAK: BASINDAN HABER (MİLLİYET)