HASSA MESCİDİ – İKİÇEŞMELİK –İZMİR

İzmir’in merkez konak ilçesinin İkiçeşmelik semtinde 775 sokak no:53 bulunan mescit yıllara meydan okurcasına ayakta durmaya hala çalışmaktadır.
Mescid, Yapım yılı olarak 1890 açılış tarihi ile Konak müftülüğünde kayıtlıdır. Cami imamı Sayın Şükrü Öztürk’ten alınan bilgiye göre caminin banisi hemen yan tarafta bulunan evin sahiplerinin dedeleri olduğu, evin çok geniş bahçesine böyle bir mescid yaptırdığı, çok eskiden bahçede hazirenin bulunduğu iç mekânın ve minberin orijinal olduğu hatta taban tahtalarının bile değişmediğini söylemektedir.
Mescid kareye yakın dikdörtgen planlı, düz kiremit kaplı tavanı ile iç mekân ve döşemeler ahşap olarak yapılmıştır. Mescid giriş cümle kapısı üzerine küçük bir minarecik kondurularak ezan okuma işini pratik halledilmiştir.
Giriş merdivenlerinde ve dış basamaklarda devşirme malzemeler ile mezar alınlıklarından basamaklar ilgi çekmektedir. İç mekânda mihrap üstü alçı süsleri ile tavan merkez süsü dikkat çekmekte hala güzelliğini korumaktadır