MEYDAN CAMİ – SİVAS

Sivas merkezde bulunan tarihi yapı 1564 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden Koca Hasan Paşa tarafından yaptırıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1968 yılında onarılmıştır.

Halk arasında Çukur Cami ismi ile de tanınmaktadır. Cami kesme taştan ve dikdörtgen planlıdır. Üst örtü dört köşeli kalın sütun ile desteklenmiştir. Üzeri eğimli bir çatı ile örtülmüştür. Kare kaide üzerinde tuğladan yuvarlak gövdeli ve tek şerefeli minaresi bulunmaktadır.

Ana mekana girerken, doğu ve batıdaki sivri kemerli demir şebekeli pencerelerin yanında iki küçük mihrap nişi vardır. Ana mekânda görülen büyük özellik ahşap kaplı dört büyük payedir. Paye başlıkları ağaç işlemelidir.

Camii pencereleri güney duvarında altlı üstlü dörttür. Dıştan sivri kemeri demir şebekeli olan pencereler içerden kemersizdir.

Girişin karşısındaki duvara yerleştirilmiş küçük mihrap nişi mukarnaslıdır. Mihrabın sağında mermerden yapılmış sade bir minber yer alır.

Zamanla etrafı yükselmiş olan Camii hali hazırda yol seviyesinden oldukça aşağıda kalmıştır. Minaresi tuğladan ve tek şerefelidir.

Avlunun kuzeybatısında ünlü mutasavvıf Şemseddin Sivasî’nin türbesi yer almaktadır.

YAPILAN ONARIMLAR: 1968 ve 2000 yıllarında onarılmıştır. 2000 yılında yapılan onarımda çatı örtüsü değiştirilmiş, son cemaat yeri kesme taşla camiye uygun şekilde yeniden yapılmış ve çevre düzenlemesi yapılmıştır.

KAYNAK: SİVAS KÜLTÜR VARLIKLARI ENVANTERİ