HANIMIN ÇİFTLİĞİ MERKEZ CAMİ VE MİNARESİ – BATTALGAZİ / MALATYA

Malatya’nın Battalgazi ilçesinde camisi zamanla yıkılan ve tek başına kalan bazıları da tarihi olan minareler, yıllara meydan okuyor.

Çok sayıda medeniyete evsahipliği yapan ve bünyesinde barındığı eserlerle tarihin izlerini taşıyan Battalgazi’deki tarihi minareler dikkati çekiyor.

Arslantepe Höyüğü, Ulu Cami, Kervansaray, tarihi kale surları, dini mekanlar ve türbelerle çok sayıda tarihi kalıntının bulunduğu ilçede, geçmişte çeşitli nedenlerle yıkılan camisiz minareler yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Hanımın Çiftliği Merkez Cami ve minaresi

Battalgazi ilçesiyle Derme Deresi’nin kesiştiği yerdeki Hanımın Çiftliği Merkez Camisi’nin ilçeye giden yolun genişletilmesiyle yol aksının içinde kalması, kerpiç binanın ekonomik ömrünü tamamlaması ve beldenin gelişmesiyle ihtiyaca cevap verememesi sonucu 2009’da yıkılması üzerine yalnız kalan minare yörenin sembolü olarak bölge halkı tarafından da korunuyor.

Son Osmanlı mimari tarzını andıran ve tuğlayla inşa edilen minare, yol üzerinde ilçeye girenleri karşılıyor.

– “Onlar Anadolu’da ve İslam coğrafyasındaki tapularımız”

Battalgazi Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müşaviri Kemal Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi ve kültürel anlamda zengin olan Battalgazi ilçesinde tespit edilen 158 tarihi eserden 97’sinin tescil edildiği, diğerlerinde ise çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Tarihi eserlerin korunması için yoğun çalıştıklarını anlatan Deniz, ilçedeki tarihi varlıklar arasında en dikkat çekenlerin ise dini yapılar olduğunu ifade etti.

Deniz, ilçelerinde daha çok Selçuklu dönemi eserleri yer aldığını aktararak, şöyle devam etti:

“Tarihi eserlerimiz, özellikle camilerimiz ve minarelerimiz bize göre Anadolu’da ve İslam coğrafyasındaki tapularımızdır. Onlar atalarımız diktiği önemli eserlerdir. Bu nedenle de camilerin ayrıca bir önemi var. Tarihi eserlerimiz arasında bulunan camisiz minareler ise bizim için ayrı bir önem taşımaktadır. Bu nedenle Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan öncülüğünde camisiz minarelerin ayakta kalması için her türlü koruma tedbirini almaktayız. Bu eserlerin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için çalışıyoruz.”

Kaynak: Malatya Haber