YUNUS EMRE CAMİİ VE TÜRBESİ – KARAMAN

Karaman’da gezilecek yerlerden bir tanesi, Yunus Emre Camii ve hemen bitişiğinde bulunan Yunus Emre Türbesi’dir.

Yunus Emre Camii ve Türbesi, Karaman şehir merkezindeki Kirişçi Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Karaman’da görülmesi gereken yerler denildiğinde akla ilk gelen bölgelerden biri burasıdır.

Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü ve tasavvufun en önemli isimlerinden olan Yunus Emre, halk şairi ve Türk İslam düşünürüdür. 1240-1321 yılları arasında yaşadığı tahmin edilmektedir. Yunus Emre’nin yaşamı ve kişiliğine dair çok az şey bilinmektedir. Hacı Bektaş-ı Veli Dergâhı’nda bulunan Yunus Emre, maneviyatının yükselişini Taptuk Emre Dergâhı’nda yaşamış ve bu dergâha çok büyük hizmetleri bulunmuştur.

Türkiye’deki Yunus Emre Türbeleri

Karaman şehri, Yunus Emre ile özdeşleşmiş bir yerdir. Aslında Türkiye’de farklı noktalarda Yunus Emre Türbesi olduğu iddia edilen pek çok yer bulunmaktadır. Eskişehir, Bursa, Aksaray’da, Erzurum, Isparta, Afyon, Sivas, Tokat ve hatta Azerbaycan’da da Yunus Emre Türbesi vardır. Fakat bunların içinde en çok bilineni, Eskişehir’deki ve Karaman’daki türbelerdir.

Evliya Çelebi, Seyahatname eserindeki Karaman bölümünde “Kirişçi Baba Camii avlusunda Yunus Emre Hazretlerinin merkadi bulunmaktadır.” yazmıştır. Ayrıca Yunus Emre şiirlerinde adı geçen 23 adet yerleşim yeri tespit edilmiştir ve bunlardan 20 tanesinin Karaman ili sınırları içinde olduğu belirlenmiştir. Bu durum, Yunus Emre’nin Karaman’da vefat ettiği ihtimalini güçlendirmektedir.

Karaman Yunus Emre Camii ve Türbesi

Karaman’daki Yunus Emre Camii ve Türbesi’nin inşa tarihi konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat yapının Karaman oğulları dönemine ait olduğu tespit edilmiştir. Yapılış yılı olarak ise 1349 tarihi üzerinde durulmaktadır.

Yunus Emre Camii ve Yunus Emre Türbesi, yan yanadır. Önceden bu iki yapı ayrıyken, daha sonra aralarında boşluk kısmı kapatılarak camiyle türbe birleştirilmiştir. Kapatılan boşluk kısmı, zikir yeri olarak isimlendirilmiştir.

Camının batı tarafında yer alan türbenin tamamı kesme taştan yapılmış olup üzeri beşik tonoz örtülüdür. Türbenin içerisinde Yunus Emre, Taptuk Emre, Yunus Emre’nin oğlu İsmail ve kızına ait 4 sanduka bulunmaktadır.

Karaman Yunus Emre Şiir Parkı

Caminin hemen yanında yer alan bölge, Yunus Emre Parkı Şiir Bahçesi olarak düzenlenmiştir. Bu kısımda yer alan duvarlarda, Yunus Emre’ye ait şiirler yazılı olan mermerler bulunmaktadır. Banklar bulunan ve kesme duvara yerleştirilen mermerlerde şiirler bulunan bu küçük alan, bölgeye gittiğiniz zaman görmeniz gereken yerlerden biridir.

KAYNAK: KARAMAN VALİLİĞİ