GÖLCÜK KÖYÜ MERKEZ CAMİ – SINDIRGI – BALIKESİR

Gölcük Köyün kuruluşunun çok eskilere gitmemesinden dolayı köydeki tarihi yapıların 19.yüzyıla ait olduğu görmekteyiz.

Köyün tarihi dokusunun en eski damgası köy meydanına adını veren handır.

Hanönü adı verilen meydanda yer alan hanın temel duvarlarının varlığı günümüzde meydana yakın bir mevkide bulunan bir evin bahçesinde olduğu köylüler tarafından düşünülmektedir.

Bunun yanında yine Hanönü Meydanı’na çok yakın mesafede olan köy camisinin yapım tarihi olarak Miladi 1835 tarihi görülmektedir. Fakat yapı eskisi yıkılarak yeniden inşa edilmiştir. Cami de eskiyi andıran sadece kitabesidir. Yeni cami inşa edilirken kitabenin eski camiden sökülüp yeni caminin içerisine yerleştirilmiştir..

Yeni cami içerisine yerleştirilen kitabe cami boyanırken boyandığından yazıları okumak oldukça güçleşmiştir. Kitabede:

Besmele ile birlikte Fetih suresinin ilk ayetleri bulunuyor.

Bismillahirrahmanirrahim

İnna fetahna leke fethen mübina

Liyağfire lekellahü ma tegaddeme min zenbike

Ve ma teahhere ve yütimme ni’metehü aleyke

El Hacı İbrahim ibni Osman  gerisi okunmuyor

Sene 1049

Fakat kitabe üzerindeki tarih 1049 olarak yazılmış. O da 1633 yılına tekabül ediyor. 1835 tarihi büyük bir ihtimalle tamir tarihi olabilir.

Dikdörtgen planlı cami kırma çatılı olup çatısı kiremit kaplıdır. İki şerefeli minaresinin şerefe alınlıkları dikkat çekmektedir.

KAYNAK: Güncel Araştırmalar Işığında SINDIRGI