KIŞLA MÜZE HAN – SINDIRGI / BALIKESİR

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde 1899 yılında inşa edilen ve bugüne kadar mühimmat deposu, okul, askerlik şubesi olarak hizmet veren “Kışla Müze Han”, restore edilerek turizme kazandırıldı.

İki katlı tarihi “Kışla Müze Han” kültürel değerlerle otantik bir havada konaklama yapabilmesi için aynı zamanda butik otel hizmeti de verecek. Kışla Müze Han’da yöreye ait çeşitli etnografik ve tarihsel değeri olan materyaller sergileniyor.

Başbakanlık Osmanlı arşivlerine göre tarihi yapı, askeri depo olarak inşa edilmiştir. Yakın konumda 1900’lü yıllarda mühimmat deposu olarak yeni bir yapının inşa edilmesi üzerine bina 1925 yıllarında Numune İlkokulu olarak hizmet vermiştir. Bu yönüyle Sındırgının en eski okullarından birisidir. Daha sonraki dönemlerde İnönü İlkokulu’na çevrilmiş, ilerleyen zamanlarda isim değişikliğine gidilerek Cumhuriyet Okulu’na dönüştürülmüştür. Belirli bir süre de halkevi olarak değerlendirilmiştir. 1957’den 1998 yılına kadar da askerlik şubesi olarak hizmet vermiştir.

Köşelerinde bulunan kurşun dökmeler sayesinde büyük depremlerden fazla zarar görmeyen Kışla Müze Han, Balıkesir Valiliği, Balıkesir Üniversitesi ve Sındırgı Belediyesinin iş birliğiyle restore edilerek kent turizmine katkı sağlaması amacıyla 8 odalı otele dönüştürüldü.

Kesme taş kullanılarak inşa edilen ve mimarisiyle hayranlık uyandıran Kışla Müze Han’daki odalara numara yerine ilçenin değerlerinin ve önemli şahsiyetlerin isimleri verilirken, üst katındaki avluda ise kente ve müzeye ait tarihi eserler sergileniyor.

Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Kışla Müze Han’ın ısıtmasının jeotermal ile yapılacağını belirterek, konuya yönelik açıklamalarında şunlara yer Verdi: “Her bir odanın ayrı bir ismi var. Ulus Dağı, Yağcıbedir, Şerif Paşa gibi bölgenin özel isimleri ve her odanın rengi de farklı. Her gelen kişi başka bir odada kaldığında sanki başka bir otelde kalmış gibi olacak.”

Restorasyon çalışmalarında binanın orijinalliğinin korunması için özen gösterildiğine değinen Yavaş, Kışla Müze Han’ın misafirlerini beklediğini belirtti.