BALİ BEY (BALBEY) CAMİİ – ANTALYA

Eserin Adı: Bali Bey (Balbey) Camii,

Yeri: Antalya, Merkez, Balbey Mahallesi,

Mülkiyeti: Vakfılar Genel Müdürlüğü,

Yapım Tarihi: 15.yy sonu,

Kitabe: var,

Bali Bey Camii, 15.70 x 16.50 m. ebadında kareye yakın dikdörtgen planlı ve üzeri tek kubbe ile örtülü kübik bir ibadet mekânı ile kuzey cephesi boyunca uzanan bir son cemaat yerinden ibarettir. Binanın son cemaat yeri ve kuzey-batı köşesinde yükselen minaresi yakın zamanlarda yapılmıştır.

Binanın kübik gövdesi, her cephede, kubbe eteği hizasında alaturka kiremitlerle örtülü, kirpi saçak izlenimi veren dar bir korniş ile çevrilmiştir. Harimi örten kubbe, dört köşesi pahlı sekizgen bir kasnağa oturmaktadır; pahlı köşeler ve kubbe alaturka kiremitlerle kaplıdır. Bugün dıştan sıvanarak badanalanmış olan binanın inşa malzemesi kesme ve moloz taştır.

Antalya Merkez Balbey Mahallesi’nde bulunan tarihi Bali Bey (Balbey) Camii, Osmanlı vezirlerinden Damat Bali Paşa tarafından 15.yy sonlarında yaptırılmıştır.

1850, 1905, 1963, 1980’li yıllarda onarım geçiren cami, son derece sade ve şirin bir görünüme sahiptir. Bali Bey Camii, 15.70 x 16.50 metre ebadında kareye yakın dikdörtgen planlı ve üzeri tek kubbe ile örtülü kübik bir ibadet mekânı ile kuzey cephesi boyunca uzanan bir son cemaat yerinden ibarettir. Binanın son cemaat yeri ve kuzey-batı köşesinde yükselen minaresi yakın zamanlarda yapılmıştır.

Kaynak: Antalya Belediyesi