ALACAHAN CAMİ – SİVAS

Kervansarayın batısında yer alan cami, kale duvarı girişinin solundadır. Yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte kervansarayla aynı yıllarda yaptırıldığı düşünülmektedir. Caminin içindeki yazıttan 1818 yılında Hasan Beyzade Mahmud Bey tarafından onarım yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Kare planlı ana mekânın üzeri köşelerdeki tromplarla geçilen basık bir kubbeyle örtülmüştür. Yapının iç mekânındaki kireç sıvanın üzerinde silinmeye başlamış kalem işi çiçek ve yazı izleri görülmektedir. Siyah ve beyaz renkli taşlarla örülmüş zarif minarenin kaidesinde, doğuda yer alan yazıtta 1757 tarihi okunmaktadır

Dört köşe planlı camiye, daha sonradan yapılmış, ilave edilmiş, üstü kapalı ve düz bir sahından sonra alçak basık kemerli dar bir kapıdan girilir. Tam karşıda yuvarlak kemerli basit bir mihrabı bulunmaktadır. Sağ yanındaki ahşap minber yağlı boya üzeri çiçek motiflidir. Caminin dört köşesinden çıkarılan tonoz bingiler basık kubbeyi taşımaktadır. Kasnak üzerinde dört adet penceresi vardır. Koyu gri, is renkli çeşitli bitkisel motiflerin yer aldığı toprak boya kubbe içi ve yan duvar süslemeleri yok olmak üzeredir. Söylendiğine göre kubbe içindeki tezyin arasında, kervansaray, sur duvarları ve içindeki külliyeleri gösterir bir anlatım bulunmaktaymış. Caminin batı kenarına yapılan yeni camiye geçmek üzere batı cephesine büyükçe bir kapı açılmıştır. Dışından moloz taşla örülü bulunan cami, yan duvarları ve kubbe kasnağı, bakıma muhtaçtır. Minaresi yeni yapılmıştır.

2007 yılında tamamlanan onarımında güçlendirme çalışmaları yapılmış, camiye bitişik duran betonarme yeni camii yıkılmış, minare ve giriş kapısı arasındaki ek kaldırılmış, kubbe örtüsü kurşun kaplanmış, sıva, derz tamiri yapılarak, yıkılan yerler yeniden yapılmıştır.

. Kaynakça: Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü